tiistai 14. heinäkuuta 2015

Viimeinen mohikaani

Kirjoittaja: James Fenimore Cooper
Suomentaja: Vihtori Lehtonen
Julkaistu: 1826 (suomennos 1914)
Alkuperäinen nimi: The Last of the Mohicans
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 428

Cora ja Alice Munro matkaavat Yhdysvalloissa suojelijajoukkojen kanssa Edwardin linnoitukselta William Henryn linnoitukselle. Eletään veristä aikaa: Ranska ja Iso-Britannia taistelevat jatkuvasti, alkuperäisväestö vähenee kiivaaseen tahtiin.

James Fenimore Cooperin tunnetuin teos Viimeinen mohikaani kuvaa sotatilannetta 1700-luvun taitteessa Yhdysvalloissa. Kirjan nimi viittaa päähenkilöihiin lukeutuviin intiaaneihin Chingachgookin ja Unkasiin, viimeisiin mohikaaniheimon jäseniin. Kirja käsittelee paitsi ranskalaisten ja brittien välisiä taisteluita, myös intiaaniheimojen välisiä jännitteitä ja ongelmia.

Viimeinen mohikaani ei kuitenkaan ole mikään erityisen mukava tai kiinnostava kirja: tosin saatoin olla aivan väärää lukijakuntaakin. Paremmin tämäntyyppinen kirja uppoaisi varmaan historiallisista sodista ja perinteisistä seikkailukirjoista pitäville.

4 kommenttia:

 1. Olen nähnyt tämän pohjalta tehdyn elokuvan useasti ja pidtänyt siitä (ja erityisesti musiikista) kovasti. Olen usein miettinyt, uskaltaisinko kirjankin lukea, mutta Dee Brownin Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen jätti minuun niin syvät haavat Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön ja eurooppalaisten imperialistien kohtaamisesta etten välttämättä uskalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja oli kyllä aika laimea... Inhoan muuten sitä jos kirjasta tehdyn elokuvan katsominen pilaa kirjan ja toistepäin!

   Poista
 2. Heti alkoi soida Viimeinen mohikaani -elokuvan musiikki päässä <3 Elokuva on ihana, mutta en tiedä olisiko kirjana silti minun juttuni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan katsoa elokuva, sitä on kehuttu paljon vaikka tämä kirjaversio ei niin innostanutkaan!

   Poista