lauantai 18. heinäkuuta 2015

What Makes You Happy?

Kirjoittaja: Fiona Robards
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Exisle Publishing
Sivumäärä: 245

Suhtaudun pääsääntöisesti aika skeptisesti elämäntaito- ja self help -kirjallisuuteen. Kirjan vuoden lukuhaaste on kuitenkin todella ollut haasteellinen ja pakottanut minua lukemaan välillä kirjoja jotka eivät omalle mukavuusalueelleni kuulu ja hyvä niin.

Tartuin kuitenkin Fiona Robardsin What Makes You Happy? - self help -kirjaan suhteellisin avoimin mielin. Eihän sitä ikinä tiedä, vaikka mielikuvani self help -kirjallisuudesta onkin se, että joku on löytänyt itselleen toimivan tavan elää elämäänsä ja kuvittelee sitten voivansa soveltaa sitä kaikkiin muihinkin. Suhtaudun pääasiallisesti varauksella siihen, että joku kertoo mitä pitäisi tehdä saavuttaakseen asian X ja pidän mielessä sen, että self help -kirjailijoilla on hyvin usein oma agendansa, jota he yrittävät kirjoillaan edistää.

What Makes You Happy? osoitti kuitenkin ennakko-oletukseni elämäntaitokirjallisuudesta vääriksi - ainakin tämän kirjan kohdalla. Fiona Robards nimittäin antaa lukijalle hyvin vähän suoraan neuvoja onnelliseen ja hyvään elämään itsestäänselvyyksiä lukuunottamatta. What Makes You Happy? ei tarjoa vastauksia, vaan kysymyksiä. Robardsin kirja on oikeastaan tehtäväkirja. Kirjailija jakaa teoksen kymmeneen eri osa-alueeseen: olet itsesi paras ystävä, ulkoinen olemus, asuintilojen suunnittelu ja järjestys, terveys ja hyvinvointi, raha-asioiden hoitaminen, työn mielekkyys, ihmissuhteiden rakentaminen, yhteisöön kuuluminen, ympäristöstä välittäminen ja hauskanpito. Tässä tulee kenties eniten ilmi Robardsin omat mielipiteet siitä mitkä asiat ovat hyvinvoinnille ja onnellisuudelle tärkeitä. Jokaisen kymmenen osa-alueen suhteen Robards esittää kysymyksiä, joihin jokainen lukija vastaa omalla kohdallaan ja joihin vastaus on jokaisella erilainen: What Makes You Happy? ei siis ole standardikirja, jossa jokaiselle on valmis muotti.

Kirja ei ollut kaikilta osin minulle relevantti tai hyödyllinen, mutta täytyy myöntää että osa Fiona Robardsin kirjassa esittämistä kysymyksistä tuli tarpeeseen. Joskus omaa elämää pohtiessa on vaikeaa löytää vastauksia ja vielä vaikeampaa löytää kysymyksiä, joita itseltä pitäisi kysyä. Ei elämäntaitokirjallisuus tai What Makes You Happy? ketään autuaaksi tee, mutta tämän kirjan luettuani olen sitä mieltä, että sillekin on jossain tilanteissa paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti