sunnuntai 9. elokuuta 2015

A Bend in the River

Kirjoittaja: V.S. Naipaul
Julkaistu: 1979
Kustantaja: Alfred A. Knopf
Sivumäärä: 278

Kirjan kertojaäänenä toimii Salim, etnisyydeltään intialaisiin muslimeihin kuuluva kaupanpitäjä. Salimin kauppa sijaitsee Afrikan sydämessä, joen mutkassa. Kaupanpitäjä kuvailee teoksessa joen mutkassa sijaitsevan kaupungin elämää ja maan nopeita muutoksia, ollen yhtä aikaa sekä tilanteen sisä- että ulkopuolella.

Nobel-voittaja V.S. Naipaulin A Bend in the River kertoo kaupungista joen mutkassa, yhteiskunnallisista muutoksista ja päivittäisestä elämästä. Vaikka "kaupunki joen mutkassa" jääkin kirjassa arvoitukseksi, on kuitenkin arveltu, että niin paikan kuin tapahtumienkin kuvaus sopii hyvin Kisanganin kaupunkiin, Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Olen lukenut V.S. Naipaulilta aikaisemmin kaksi kirjaa. The Masque of Africa kuvasi erilaisia uskontoja ja pohjautui Naipaulin matkoihin Ugandassa, Nigeriassa, Ghanassa, Gabonissa, Norsunluurannikolla ja Etelä-Afrikassa. Täysin fiktiivinen The Suffrage of Elvira puolestaan keskittyi Trinidad ja Tobagossa sijaitsevan pikkukylän vaalikamppailuihin. Kummastakin näistä pidin enemmän kuin romaanista A Bend in the River. The Suffrage of Elvira oli omalla tavallaan humoristinen, The Masque of Africa mielenkiintoinen. A Bend in the River ei ole kumpaakaan näistä: se käsittelee vakavia aiheita vähemmän humoristisesti kuin The Suffrage of Elvira mutta ei myöskään onnistu tuomaan teemoja yhtä mielenkiintoisesti esille kuin The Masque of Africa.

Kaiken kaikkiaan A Bend in the River jäi minulle hyvin etäiseksi. V.S. Naipaulin kirjojakaan tulee tuskin luettua tämän enempää: vaikka pari aikaisemmin lukemaani teosta olivatkin parempia kuin tämä romaani, nekään eivät juuri minua vakuuttaneet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti