perjantai 7. elokuuta 2015

Cutting for Stone

Kirjoittaja: Abraham Verghese
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Vintage Books
Sivumäärä: 667

Shiva ja Marion syntyvät intialaisen nunnan ja brittiläisen kirurgin lyhyestä suhteesta Missingin sairaalassa Etiopiassa, jossa molemmat olivat töissä. Kaksosten äiti Sister Mary Joseph Praise kuolee synnytyksessä, isä Thomas Stone pakenee paikalta. Käytännössä orvot Shiva ja Marion päätyvät sairaalan lääkärien, Heman ja Ghoshin, hoitoon.

Abraham Verghesen Cutting for Stone on tarina perheestä ja sen merkityksestä, pettämisestä ja anteeksiantamisesta, luopumisesta ja uudelleen löytämisestä ja löytymisestä. Kirjan päähenkilönä on Marion, toinen kaksosista, joka kasvaa Missingin sairaalan ympäristössä ja josta tulee myöhemmin myös kirurgi ja lääketieteen ammattilainen - kuten isästään ja veljestään.

Cutting for Stone tapahtuu pääasiassa Etiopiassa, jossa Missingin sairaalan henkilökunnan sisäiset suhteet kietoutuvat maan ongelmiin. Verghese käsittelee kirjassa niin naisten sukupuolielinten silpomista kuin Etiopian levottomuuksiakin. Pääosassa on kuitenkin Marionin (ja Shivan) elämä: orpoina epävarmuuden keskellä.

Pidin kirjassa erityisesti siitä, miten Abraham Verghese liittää lääketieteellistä tietämystä ja termejä fiktiiviseen teokseen. Yleensäkin pidän paljon teoksista, joissa kirjoittaja ei ole pelkästään kirjailija vaan myös jonkun alan ammattilainen ja asiantuntija. Kirjassa on silloin näin yleisesti ottaen enemmän syvyyttä ja uskottavuutta. Hyvä esimerkki on Peter Høegin Lumen taju, josta käy hyvin ilmi kirjailijan tekemä taustatyö ja tieto Grönlannin oloista. Kun pienet yksityiskohdat ovat oikein, tuntuu kokonaisuus harkitulta ja huolelliselta. Olen usein huomannut, että harvemmin kirjoja lukiessaan kiinnittää huomiota asioihin, jotka ovat oikein, mutta pienetkin asiavirheet pistävät silmään ja häiritsevät lukukokemusta.

Cutting for Stone on hieno kirja sekä Etiopiasta että myös Stonen kaksosista: yhden perheen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti