keskiviikko 19. elokuuta 2015

Fahrenheit 451

Kirjoittaja: Ray Bradbury
Julkaistu: 1953
Kustantaja: Ballantine Books
Sivumäärä: 158

Guy Montag on palomies, mutta hänen tehtävänään ei ole sammuttaa, vaan sytyttää niitä. Palomiehet polttavat kaikki kirjat, jotta ihmiset eivät saisi virikkeitä tai vaarallisia ajatuksia.

Ray Bradburyn Fahrenheit 451 kertoo dystopisesta maailmasta, jossa ihmisiä hallitaan poistamalla näiltä mahdollisuudet ajatteluun ja kyseenalaistamiseen. Maailmasta, jossa kaikki löydetyt kirjat poltetaan. Kirjojen sijasta ihmisille syötetään aivotonta roskaviihdettä päivästä toiseen, tylsistytetään mieli.

Päähenkilö Guy Montag toimii ensin systeemin puolesta, polttamalla kirjoja työkseen. Tavattuaan erilaisen naapurinsa Guy alkaa kuitenkin miettiä asioita ja kysyy kaikista vaarallisimman kysymyksen: miksi? Guy Montagista, entisestä palomiehestä, tuleekin nyt kyseenalaistava yhteiskunnan vihollinen, joka joutuu vaikeuksiin.

Fahrenheit 451 käsittelee mielestäni todella tärkeää aihetta ja kirjan dystopinen maailmankuva on varsinkin tällaisen suurlukijan näkökulmasta kerrassaan painajaismainen. Ray Bradbury käsittelee teoksessaan paitsi kyseenalaistamisen ja vallitsevien olosuhteiden haastamisen tärkeyttä, myös kirjojen suunnatonta voimaa. Hiljattain bloggasin José Rizalin Noli Me Tangere -teoksesta, joka oli yksi Filippiinien vallankumouksen katalyyteista. Kirjoilla todellakin siis on voimaa!

Pidin paljon kirjan ajatuksesta ja sanomasta, mutta kirjallinen toteutus ja dystopisen maailman syvempi tarkastelu jäi mielestäni hieman vajaaksi. Suosittelisin silti Ray Bradburyn Fahrenheit 451:sta kenelle tahansa, tärkeä teos ja ehdottomasti klassikkomaineensa arvoinen.

6 kommenttia:

 1. Fahrenheit 451 on minustakin ehdottomasti klassikkomaineensa arvoinen. Suorastaan pelottavaa, että monet kirjan jutut ovat käyneet osittain toteen. Ehdimme yhä vähemmän pohtia asioita syvällisesti saadessamme päivittäin paljon sirpalemaista tietoa ja viihdytystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nykyään lukemisesta on tullut harvinaisempaa, ja nekin jotka lukevat lukevat useammin "pätkissä"... itsekin huomaan että harvemmin tulee uppouduttua kirjaan pitkiksi ajoiksi :(

   Poista
 2. Tämä on todella hyvä ja lukutoukille varsinkin kauhistuttava dystopia nimenomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kovasti tästä dystopian ajatuksesta, mutta kuten sanottu, maailmaa olisi voinut avata ja kuvata vielä enemmän!

   Poista
 3. Olen lukenut tuon joskus, mutta lukiossa. Pitäisi lukea uudelleen.

  VastaaPoista