sunnuntai 30. elokuuta 2015

Isä ja poika

Kirjoittaja: Jörn Donner
Suomentaja: Rauno Ekholm
Julkaistu: 1984 (suomennos 1985)
Alkuperäinen nimi: Far och son
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 527

Jörn Donnerin Isä ja poika on Finlandia-voittaja vuodelta 1985. Teos kertoo Jakob Andersin elämänvaiheista 1950-luvulla. Kirja on osa sarjaa, joka keskittyy Andersin suvun vaiheisiin 1900-luvulla: tämä selittää osittain kirjassa olevaa tiettyä irrallisuutta.

Isä ja poika oli minusta jotenkin vaikeaa luettavaa. Luultavasti erikoisen kerrontaratkaisun takia. Välillä kertoja on kirjoittaja, välillä Jakob Anders, välillä tuntuu että nämä kaksi eri hahmoa ovat yksi ja sama. En oikein saanut tästä kerrontatavasta otetta tai selkeyttä.

Kirjan tapahtumat jäivät myös etäiseksi, joskin ne olivat selvemmät kuin kerrontatapa. Jakob Andersin avioliitolliset ongelmat, isän, Salomon Kröckelin, elämänvaiheiden selvittämiset, rakastajattaret, suhteet omaan lapseen ja appivanhempiin sekä poliittiset mielipiteet sekoittuvat toisiinsa.

Donnerin Isä ja poika on varmaan parhaimmillaan osana kirjasarjaa, mutta näin itsenäisenä en juuri saanut siitä kunnon otetta kirjana. Teos tuntui vain lipuvan eteenpäin samaan tapaan kuin sen päähenkilöt lipuvat tilanteista toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti