sunnuntai 16. elokuuta 2015

Juhannustanssit

Kirjoittaja: Hannu Salama
Julkaistu: 1964
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 245

Viinaa, seksiä ja tappeluita. Siitä on Juhannustanssit tehty.

Hannu Salaman läpimurtoteos Juhannustanssit ei ole kirjana mikään miellyttävä lukukokemus tai edes mitenkään mielenkiintoinen. Edellä oleva lause kuvaa hyvin kirjan sisältöä: kirjalla ei oikeastaan taida olla muuta pointtia kuin kuvata inhorealistisesti perinteistä suomalaista juhannusta.

Luin kirjan lähinnä sen takia, että teoksen merkitys ei piile sen sisällössä vaan sen herättämissä reaktioissa. Juhannustanssien kirjoittaja Hannu Salama sain aikoinaan syytteen jumalanpilkasta ja kirjan myymättömät kappaleet määrättiin tuhottavaksi. Päätös herätti luonnollisesti kiivaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. Nyky-yhteiskunnassa tuntuisi käsittämättömältä, että Juhannustanssien tapainen kirja kiellettäisiin ja sen kirjoittaja leimattaisiin julkisesti. Monet nuortenkirjathan ovat nykyään paljon ronskimpia kuin tämä teos!

Kirjallisena tuotoksena Juhannustanssit on kuitenkin mielestäni aikamoista roskaa. Kirjan tarkoitus tuntuukin olleen vain shokeerata, ja sitä se kyllä onnistui tekemään aikanaan. Kaiken kaikkiaan Hannu Salaman Juhannustanssit oli kirja, jota en kyllä lukisi uudestaan.

2 kommenttia:

  1. Olen ajatellut tänä kesänä ihan vakavasti, että luen tämän. Minua riivaa uteliaisuus. Uteliaisuus kirjaan sekä lukijoihin. Meillä kotona tuo kirjahyllyssä ja kulkeutui minulle aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tämä siitä mielenkiintoinen lukukokemus, että tämä aiheutti aikanaan niin ison myrskyn. Mitään Suurta Kirjallista Elämystä ei kuitenkaan kannata odottaa :D

      Poista