torstai 20. elokuuta 2015

Sonja O. kävi täällä

Kirjoittaja: Anja Kauranen (nykyinen Snellman)
Julkaistu: 1981
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 275

Anja Kaurasen, nykyisen Snellmanin, esikoisteos Sonja O. kävi täällä on ehkäpä parhaiten kuvailtuna ruma kirja. Kirja ei kuvaa kaunista maailmaa, vaan rujoa todellisuutta. Tai ainakin yhdenlaisen todellisuuden, maailman, jossa Sonja O. elää.

Sonja O. kävi täällä oli mielestäni oikeastaan hyvin epämiellyttävä ja ärsyttävä lukukokemus. Teoksen tarkoitus on varmasti ollut shokeerata ja herättää ajatuksia: kirjan kertoja Sonja O. käyttäytyy ronskisti ja kertoo estottomasti oikeastaan kaikesta. Poikaystävät, seksisuhteet, lapsuus ja nuoruus kuvataan suoraan ja mieluusti mahdollisimman rumasti.

En siis pitänyt tästä kirjasta oikeastaan yhtään. Suorasukaisuus ja kirjan rumuus tuntui suurimmaksi osaksi itsetarkoitukselta enemmän kuin välineeltä. Sonja O. kävi täällä kertoo kyllä kaksinaismoraalista erityisesti sukupuolten välisten odotusten suhteen, ja uskon kyllä, että estoton kirjoittaminen voi joskus toimia välineenä, joka herättelee ajattelemaan näitä kaksinaismoralistisia odotuksia. Mutta tässä teoksessa yksinkertaisesti tuntui siltä, että ronskius tehokeinona menetti tehoaan jo ensimmäisillä sivuilla.

Anja Snellmanilta olen kyllä aikasemmin lukenut muita teoksia (ennen blogin aloittamista), joista olen pitänyt enemmän. Kirjailijan taito näkyy kyllä tässäkin teoksessa, mutta tuntuu kuitenkin siltä, että Sonja O. kävi täällä on tehty tahallaan provosoimaan ainoastaan provosoinnin ilosta, ja todellinen sanoma ja ajatus hukkuu ylilyöntien alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti