keskiviikko 26. elokuuta 2015

Tanamera

Kirjoittaja: Noel Barber
Suomentaja: Anu Niroma
Julkaistu: 1981 (suomennos 1982)
Alkuperäinen nimi: Tanamera
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 373

Nuori John Dexter, Singaporen brittiläissyntyisen mahtisuvun poika, rakastuu Julie Sungiin, joka puolestaan kuuluu maan kiinalaisiin, toiseen vaikutusvaltaiseen sukuun. Vaikka Sungit ja Dexterit ovatkin hyvissä väleissä, rakkaustarinaa eivät hekään sulata.

Noel Barberin Tanamera on 1900-luvun Singaporeen päivitetty Romeo ja Julia -tarina. John Dexterin ja Julie Sungin rakkaustarina on täynnä esteitä, John jopa avioituu toisen kanssa sukujen kieltäessä nuorten onnen. Samalla Tanamera on kertomus 1900-luvun kuohunnasta ja kuvaa erityisesti toisen maailmansodan aikaa Singaporessa.

Juonellisesti Tanamera ei ollut minusta lainkaan mielenkiintoinen: sen sijaan taustalla vaikuttava historia oli. Singaporen toisen maailmansodan aikainen todellisuus on täysin erilainen kuin Briteissä. Vaikka maa olikin Brittien siirtomaa, huolet Singaporessa sotaan liittyen olivat täysin erilaiset kuin Euroopassa. Iso-Britannialta ei myöskään liiennyt resursseja maan puolustamiseen, ja tuloksena Japani valloitti Singaporen.

Tanamera ei siis juuri vakuuttanut, vaikka sen historiallinen konteksti onkin mielenkiintoinen ja kertoi rakkaustarinan kautta maan 1900-luvun alkupuoliskolla kokemista vaiheista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti