perjantai 14. elokuuta 2015

The Roots of Heaven

Kirjoittaja: Romain Gary
Kääntäjä: Jonathan Griffin
Julkaistu: 1956 (käännös 1957)
Alkuperäinen nimi: Les Racines du Ciel
Kustantaja: Michael Joseph
Sivumäärä: 414

Romain Garyn The Roots of Heaven sijoittuu silloiseen Ranskan päiväntasaajan Afrikkaan, nykyiseen Tšadiin, toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Tapahtumien keskiössä on Morel, joka käy yhden miehen sotaa elefantinmetsästäjiä ja politiikkoja vastaan.

The Roots of Heaven on kertomus siirtomaasta, jossa Euroopan sotien aiheuttamat kuohunnat ja siirtomaan omat ongelmat kietoutuvat yhteen. Eniten minua kiehtoi - ja oikeastaan myös yllätti - pääteema: norsujen suojelu. Eläinten- ja luonnonsuojelu on hyvin vahvasti läsnä Romain Garyn teoksessa. Jostain syystä tämä ihmetytti erityisesti siksi, että kirja on kirjoitettu 1950-luvun puolivälin tienoilla. Olen aina mieltänyt ympäristöfokuksen ja lajien suojelemisen tärkeyden tunnustamisen tulleen suuren yleisöön tietoon myöhemmin. Ilmeisesti olin väärässä!

Teoksen teema siis kosketti. Tämän lisäksi The Roots of Heaven on täynnä mielenkiintoisia henkilöhahmoja, historiaa ja konflikteja: kirja on moniulotteinen ja taitavasti kirjoitettu. Suosittelen, varsinkin jos kolonialismi ja luonnon- ja eläinsuojelu kiinnostavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti