tiistai 1. syyskuuta 2015

Drina-joen silta

Kirjoittaja: Ivo Andrić
Suomentajat: Aira ja Elvi Sinervo
Julkaistu: 1945 (suomennos 1960)
Alkuperäinen nimi: Na Drini ćuprija
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 319

Ivo Andrićin Drina-joen silta sijoittuu nykyiseen Bosnia-Herzegovinaan ja kertoo kahden ryhmän, islamilaisten bosniakkien ja ortodoksisten serbien, suhteita neljän vuosisadan aikana Višegradin kaupungissa. Teoksen keskiössä on Drina-joen silta, jonka rakentamista myös seurataan kirjassa.

Teos oli mielestäni mielenkiintoinen, sillä sillä ei ole ihmispäähenkilöä. Päähenkilö oikeastaan puuttuu täysin, ellei sitten kaiken näkevää ja kokevaa siltaa, ainoaa pysyvää elementtiä, lasketa siksi. Drina-joen silta rakentuu siis mielenkiintoisesti: se on historiallisen fiktiivinen teos erään kaupungin vaiheista.

Eniten minua yllätti kirjassa se, kuinka väkivaltainen se oli! Varsinkin kirjan alun sillanrakennusvuodet ovat täynnä hirveitä julmuuksia ja kidutusta. Välillä teki mieli jopa laskea kirja alas ja jättää kesken, Andrić kuvaa 1500-1600-lukujen keskiaikaisia kidutusmenetelmiä tarkemmin kuin tarvitsisi.

Historiallisesta mielenkiintoisuudestaan huolimatta Drina-joen silta ei juuri sykähdyttänyt. Itse jäin kaipaamaan ihmispäähenkilöitä ja enemmän yhtenäisyyttä teokseen.

1 kommentti:

  1. Ivo Andrikin tapa kirjoittaa historiaa on vaikuttava ja mukaansatempaava koska se sitoo sillan, ympäröivän kylän, sen ihanan luonnon ja ihmiskohtalot kokonaisuudeksi. Aika muuttaa ympäristön ja kyläelämän piirteitä, mutta silta pysyy osana elämänmenoa.Lopun traagisuutta korostavat Serbian kohtalot maailmansotien aikan.

    VastaaPoista