torstai 17. syyskuuta 2015

Ehkä jossain muualla

Kirjoittaja: Amos Oz
Suomentaja: Kai Kaila
Julkaistu: 1966 (suomennos 1980)
Alkuperäinen nimi: Makom ahher
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 299

Ehkä jossain muualla kuvaa kibbutsin elämää, yhteisön jäseniä ja heidän välisiä suhteitaan Israelissa. Päähenkilöitä ovat kuusitoistavuotias Noga, tämän isä Reuven Harishin, jonka vaimo jätti tämän, vanha Ezra sekä Nogaan rakastunut Rami.

Amos Ozin Ehkä jossain muualla oli kirjallinen pettymys. Joku - en muista kuka - suositteli minulle Ozin teoksia, Israel on miljöönä kiehtova ja muutenkin jostain syystä olin kuvitellut kirjan olevan upea lukukokemus. Lisäksi päätin osallistua tällä myös Kirjan vuoden lukuhaasteeseen kategoriassa "kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä": Israel on kiehtonut minua pienestä asti (molemmat mummoni ovat käyneet siellä) ja näin vanhemmiten varsinkin lyhyen IMAX-elokuvan Jerusalem nähtyäni maan monimuotoisuus, erilaiset uskonnot ja historiallisuus kiinnostavat. Tartuin siis kirjaan Ultra Bran kappaleen Tel Aviv, Tel Aviv soidessa korvissa.

En oikein tiedä mitä odotinkaan, mutta Ehkä jossain muualla ei täyttänyt niitä odotuksia. Kerronta on pitkäveteistä, jahkailevaa, hahmot ärsyttäviä ja epäreiluja sekä ajoittain älyttömän typeriä. Olisin halunnut sukeltaa kibbutsiin sisälle ja astua sisään tarinaan, mutta miljöökuvaukset olivat mielestäni liian vajaita ja jättivät liikaa tilaa mielikuvitukselle. En oikein osannut hahmottaa tarinan puitteita.

Amos Ozin Ehkä jossain muualla ei siis iskenyt: kirja ei vain ollut minua varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti