maanantai 7. syyskuuta 2015

Equator

Kirjoittaja: Miguel Sousa Tavares
Kääntäjä: Peter Bush
Julkaistu: 2003 (käännös 2008)
Alkuperäinen nimi: Equador
Sivumäärä: 369
Kustantaja: Bloomsbury

Kun Luís Bernardo Valença, liki nelikymppinen poikamies, pestataan Portugalin kuninkaan toimesta São Tomé ja Príncipen kuvernööriksi, hän ei voi kuvitellakaan mitä siitä seuraa...

Miguel Sousa Tavaresin Equator on samalla viihteellinen rakkausromaani, kertomus ystävyydestä sekä yhteiskunnallisesti kantaaottava teos. Päähenkilö, Luís Bernardo Valença, joutuu tahtomattaan tilanteeseen, joka muuttaa tämän koko elämän. São Tomé ja Príncipen kuvernöörinä hän ryhtyy ottamaan selvää saarilla sijaitsevasta työtilanteesta ja huomaa, että läheskään kaikki saarilla valtaapitävät eivät ole hänen aikeistaan liiemmalti innoissaan. Asioista on kuitenkin otettava selvää kuninkaan käskyn alaisena, Portugalin maine orjuuden kannattajana puhdistettava. Asiat mutkistuvat ennestään, kun brittikonsuli David Jameson ja hänen vaimonsa saapuvat São Toméen. Davidista ja Luís Bernardosta tulee hyvät ystävät, Annista ja Luís Bernardosta puolestaan rakastavaiset. Samalla saarien poliittinen tilanne kuohuu ja kuvernööri löytää itsensä kahden tulen välissä: Davidin tehtävänä on kirjoittaa raportti Lontooseen saaren orjatilanteesta, São Tomé ja Príncipen valtaapitävät taas uhkailevat Luís Bernardo Valençaa ja vaativat tämän painamaan orjuuskysymyksen ja Angolasta tuotujen työntekijöiden oikeudet villaisella.

Equator ottaa siis vahvasti kantaa 1900-luvun alussa tapahtuneeseen Portugalin kolonialismiin ja sen vaikutuksiin etenkin Afrikassa. Vaikka asiat saattoivat paperilla olla kunnossa, käytännössä orjuus kukoisti edelleen. São Tomé ja Príncipen saarilla manner-Afrikasta houkutellut työntekijät olivat kenties kirjoittaneet muodollisen sopimuksen, mutta työolot olivat huonot ja sopimuksen päättyessä mahdollisuudet palata takaisin olivat olemattomat.

Teos myös kuvaa moraalista ristiriitaa kuvernööri Luís Bernardo Valençan muodossa. Kuinka reagoida orjuuteen ja yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen, kun työntekijöiden olojen parantaminen ja paluu manner-Afrikkaan tarkoittaisi saarien talouden ja siellä asuvien hyvinvoinnin luhistumista? Samalla moraalisia kysymyksiä ja lojaaliutta käsitellään brittiparin ja kuvernöörin suhteiden kautta. Kuinka Luís Bernardo voi olla Davidin uskollinen ystävä ja samalla pettää tätä tämän vaimon kanssa? Kuinka pitkälle ystävyys ja rakkaus venyvät?

Vaikka Miguel Sousa Tavaresin Equator käsittelee mielenkiintoisia kysymyksiä ja on onnistunut historiallinen romaani, teos ei silti iskenyt. Pidin tästä kyllä, mutta siitä huolimatta kirja ei jäänyt suuremmin mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti