perjantai 25. syyskuuta 2015

Filosofit

Kirjoittajat: Will Buckingham, Douglas Burnham, Clive Hill, Peter J. King, John Marenbon ja Marcus Weeks
Suomentajat: Jussi Korhonen ja Salla Korpela
Julkaistu: 2011 (suomennos 2012)
Alkuperäinen nimi: The Philosophy Book
Kustantaja: Schildts & Söderströms
Sivumäärä: 343


Ulkomailla asumisen takia en ole käynyt suomalaista lukiota ja paikallisesta koulutusjärjestelmästä johtuen jouduin lukiotasolla valitsemaan ainoastaan kuusi ainetta: monet yleissivistävät aineet, kuten filosofia, jäivät tämän takia kokonaan pois. Päätin nyt korjata tätä sivistyksessäni olevaa aukkoa ainakin osittain lukemalla Filosofit-tietokirjan, joka esittelee tunnetuimmat filosofit ja heidän ajatuksensa aina antiikista nykyaikaan asti.

Huomasin lukiessani kirjaa, että onneksi monet ajatuksista ja filosofeista olivat minulle jo entuudestaan tuttuja, vaikkakin kirja sisälsi myös hyvin paljon minulle tuntematonta tietoa. Monien 1700-luvun jälkeiselle ajalle sijoittuneiden filosofien teoksia ja esseitä on myös tullut luettua osana opintojani. Sain siis kirjasta hyvin paljon irti: se sisälsi paljon uutta tietoa ja pystyin yhdistämään sen myös opintoihini.

Tietokirjana Filosofit on mielestäni hyvin onnistunut. Selkeä ulkoasu, selkokielinen ja ymmärrettävä teksti sekä ajanjaksoon ja kontekstiin sijoittuminen tekevät tästä teoksesta mainion aloituspisteen filosofiaan. Lienee sanomattakin selvää, että yksi verrattain lyhyt teos, joka kattaa liki 3000 vuotta filosofista pohdintaa, ei voi olla kovin laaja. Aloituspisteeksi tämä kuitenkin kävi paremmin kuin hyvin, ja vaikka varmasti monet yksityiskohdat ja yksittäiset ajattelijat unohtuvat nopeasti, sain tämän avulla hyvän yleiskuvan filosofiasta, sen haaroista ja suuntauksista sekä keskeisimmistä vaikuttajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti