tiistai 29. syyskuuta 2015

Henkien talo

Kirjoittaja: Isabel Allende
Suomentaja: Jyrki Lappi-Seppälä
Julkaistu: 1982 (suomennos 1985)
Alkuperäinen nimi: La casa de los espíritus
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 436

Kaunis, vihreähiuksinen Rosa kuolee traagisesti ja tapaturmaisesti. Vuosia myöhemmin tämän kihlattu Esteban Trueba saapuu kosimaan Rosan nuorempaa sisarta Claraa. Claran ja Estebanin avioliitto on myrskyisä, mutta siitä syntyy kolme lasta: tytär Blanca ja kaksospojat Jaime ja Nicolas. Blanca puolestaan rakastuu Estebanin maatilanhoitajan poikaan, Pedro Kolmanteen, ja saa tämän kanssa aviottoman lapsen, tyttären Alban.

Vaikka Esteban Trueba toimiikin aika ajoin kirjan minäkertojana, Clara, Blanca ja Alba ovat kuitenkin Henkien talon todellisia päähenkilöitä. Isabel Allenden Henkien talo on henkeäsalpaava sukukronikka, joka yhdistelee taianomaisuutta ja realistisuutta silti uskottavaksi kokonaisuudeksi.

Henkien taloa on kehuttu kovasti ja täytyy myöntää, että vaikka kirja vei mukanaan, se oli silti pettymys. Allenden kirjoitustyyli vie mukanaan, mutta ei silti erityisemmin iskenyt. Välillä tuntui myös siltä, että Isabel Allende olisi kiirehtinyt eri vaiheidein ja hahmojen ohi - itse kun pidän siitä, että kirjat ovat pitkiä ja laajia, kun kyse on monipäisen suvun vaiheista. Hyvänä esimerkkinä Mazo de la Rochen Jalna-sarja: vaikka teossarja ei olekaan kovin mieleenpainuvasti kirjoitettu tai kirjallisuuden helmiä, kuudentoista kirjan aikana ehtii uppoutua Whiteoakien suvun suhteisiin ja kiemuroihin monen sukupolven ajan.

Isabel Allenden Henkien talo oli hyvä lukukokemus ja pidin kirjasta kovasti, mutta tämän kanssa kävi niin kuin monen muun hehkutetun kirjan kanssa. Ennakko-odotukset olivat niin korkealla, että vaikka kirja oli hyvä, on se silti kokonaisuudessaan lievähkö pettymys.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa. Minulla ei vain ole tätä, mutta ystäväni kertoi viikonloppuna, että hän laittaa kirjan minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea, mutta ei ehkä kovin korkeilla ennakko-odotuksilla!

   Poista
 2. Jos ehdit niin viitsisitkö käydä vilkaisemassa meidän kirjablogia carmelliblog.blogspot.fi ? :)

  VastaaPoista