tiistai 13. lokakuuta 2015

Aleksanteri Suuri

Kirjoittaja: Maurice Druon
Suomentaja: Marjatta Salonen
Julkaistu: 1958 (suomennos 1965)
Alkuperäinen nimi: Alexandre le Grand
Kustantaja: Kirjayhtymä
Sivumäärä: 335

""Tuleeko elämästäni Akhilleen elämän veroinen?"
"Se on vievä voiton Akhilleen elämästä, mikäli valitset samoin kuin hän lyhyen ja maineikkaan tai pitkän ja maineettoman välillä."
"Olen tehnyt valintani."
"Se on myös jumalien valinta. Valinnan vapaudeksi kutsutaan jumalien meille antamaa taipumusta valita kaikista tarjolla olevista tehtävistä juuri ne, jotka meidän on määrä suorittaa."
Nämä sanat sanottiin."

Aleksanteri Suuri kertoo nimensä mukaisesti Aleksanteri Suuresta, Makedonian kuninkaasta ja valloittajastsa, joka eli noin kolmesataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Vaikka Maurice Druonin kirja kertookin historiallisesta hahmosta ja pohjautuu historiallisiin tapahtumiin, on kirja kuitenkin fiktiivinen.

Teos oli yllättävän mielenkiintoinen! Helppolukuinen ja sujuva, ja vaikka Aleksanterin vaiheet aina lapsesta kuolemaan olivatkin välillä liian taistelukeskeisiä ja puisevia, pysyi juonessa ja tapahtumissa hyvin mukana. Aleksanterin lisäksi kuvataan myös hänen lähipiirinsä ja vihollistensa vaiheita, liialta kerronnallisuudelta ja proosallisuudelta tarinaa pelastavat yllä olevan lainauksen kaltaiset viittaukset mytologisiin jumaliin ja korkeampiin voimiin.

Maurice Druonin Aleksanteri Suuri on ehkä kuitenkin enemmän poikakirjojen tyyppinen teos: tämä menee samaan kategoriaan kuin aikaisemmin lukemani James Fenimore Cooperin Viimeinen mohikaani. Miehinen maailma ja taisteluita yhdistettynä historiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti