keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Häpeä

Kirjoittaja: Taslima Nasrin
Suomentaja: Tuntematon suomentaja
Julkaistu: 1994 (suomennos 1995)
Alkuperäinen nimi: Lajja
Kustantaja: Like
Sivumäärä: 275

"Suranjonin pitäisi ponnistautua etsimään heille jokin tilapäinen pakopaikka. Heidän pitäisi vaaran uhatessa piiloutua kuin hiiret koloihinsa, ja sitten taas uhan väistyttyä tulla yhtäkkiä esiin. Mutta Suranjon ei ole samaa mieltä. Miksi hänen pitäisi paeta omasta kodistaan?"

"Mitä tarkoitusta elämällä enää oli? Hinduille ei ainakaan Bangladeshissa ollut enää minkäänlaisia mahdollisuuksia."

Taslima Nasrinin Häpeä kertoo hindulaisesta Dattan perheestä - isä Sudhamoynista, äiti Kironmoyeenista, tytär Mayasta ja poika Suranjonista - joka asuu Bangladeshissa. Teos keskittyy kuvaamaan Bangladeshin hinduja kohtaan kohdistetuista vainoista ja väkivallasta yhden perheen äänen kautta. Vaikka Dattan perhe on kuvitteellinen, niin kirjan tapahtumat eivät sitä ole.

Häpeä oli vaikuttava ja vahva teos. Dattan perheen eri jäseniä ja heidän ajatuksiaan, heidän vieraantumistaan muslimiystävistään ja heidän kokemaansa pelkoa ja uhkaa kuvataan koskettavasti ja todentuntuisesti. Taslima Nasrin herättää kirjassaan henkiin historialliset tapahtumat, joista itselläni ei ainakaan ollut tietoakaan ennen tämän lukemista. Häpeä ei ehkä ole se kaikista viihdyttävin teos, mutta tätä aihetta käsitellessä ei tarvitsekaan olla. Mielenkiintoinen ja valaiseva kuvaus viime vuosikymmenten Bangladeshin historiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti