torstai 8. lokakuuta 2015

Mansikoita marraskuussa

Kirjoittaja: Pirjo Hassinen
Julkaistu: 2000
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 330

Anna tapaa Lassen ja alkaa tämän kautta metsästää menestystä. Hän uhraa oman elämänsä tehdäkseen Lassesta suuren näyttelijätähden, psyykkaa tätä ennennäkemättömiin tulkintoihin ja suorituksiin. Lopulta Anna saa manhattaninsa, tavallaan.

Pirjo Hassisen Mansikoita marraskuussa on kirja rakastamisesta ja avioliitosta, teatterista ja todellisuudesta, rahan realiteeteista ja taiteesta. Tavallaan Anna jää vain statistiksi, vaikka onkin päähenkilö: Lasse on teoksen suuri tähti. Sekä Mansikoita marraskuussa että sen päähenkilö Anna kietoutuvat Lassen ympärille.

Tartuin Hassisen romaaniin sen sattuessa silmiin ja muistaessani, että sitä oli suositeltu minulle pari vuotta takaperin. Mansikoita marraskuussa on omalla tavallaan väkevä teos, täynnä suuria tunteita ja tapahtumia, mutta itse en pitänyt kirjasta yhtään. Anna, Lasse ja sekalainen teatteriporukka jäivät etäisiksi ja epätodellisiksi hahmoiksi, henkilöiden ratkaisut ärsyttivät ja juonenkäänteet tuntuivat tuulesta temmatuilta. Tämä oli niitä kirjoja, joissa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta jotka eivät vain iskeneet. Pirjo Hassisen kirjoitustyyli sen sijaan tuntui sulavalta ja helppolukuiselta, joten annan varmasti kirjailijalle vielä toisen mahdollisuuden.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut Mansikoita marraskuussa ja tuntemukseni olivat aika lailla samat kuin sinulla: sinänsä taitava kirja, mutta jäi etäiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä joku toinen Pirjo Hassisen kirja olisi sitten enemmän minun makuuni, kirjoitustyyli kyllä oli mieleeni!

      Poista