perjantai 30. lokakuuta 2015

Pakeneva joki

Kirjoittaja: Edmundo Paz Soldán
Suomentaja: Satu Ekman
Julkaistu: 1998 (suomennos 2000)
Alkuperäinen nimi: Río Fugitivo
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 457

"Silvia nauraa kihertää, hän on jo hiprakassa. Ilta päättynee jonkun motellin porealtaaseen, ehkä kyyneliin. Minä kirjoitan: Edistyminen on sisäistä. Voi siskon epämääräistä pahaa oloa ja raskasta sydäntä! Olisi paljon helpompi löytää, jos tietäisi mitä etsii."

Roby käy hienostolukiota 1980-luvun Boliviassa, pitää hauskaa ystäviensä kanssa eikä ota elämää liian vakavasti. Hänen elämänsä muuttuu, kun pikkuveli kuolee huumeiden yliannostukseen ja Roby alkaa tutkimaan asiaa. Yhtäkkiä Roby ei enää tiedä, kehen luottaa ja kehen ei. Ja kuka on syyllinen veljen kuolemaan, joskin välillisesti?

Edmundo Paz Soldánin teos Pakeneva joki on aikuistumiskertomus 80-luvun Boliviassa. Romaani kuvaa yläluokan nuorison elämää rajusti, mutta samalla herkästi. Roby on päähahmona ailahtelevainen, mutta samalla aito.

Itse odotin Pakenevalta joelta ehkä enemmän kuin mitä se antoi: jollain tapaa tunsin lukiessani vain lipuvan tarinan ohi. Pakeneva tarina (pun intended!). Vaikka teoksen maailma on rosoinen ja raaka, mutta toisaalta myös välillä humoristinen, tuntui Edmundo Paz Soldánin kuvaama todellisuus lopulta epäaidolta. Hahmot sen sijaan eivät - päähenkilö Roby ja varsinkin tämän sisar Silvia tuntuivat todellisilta ja olemassaolevilta henkilöiltä.

Kaiken kaikkiaan en oikein osaa sanoa tästä kirjasta onko se lintu vai kala - Pakeneva joki avautuisi ehkä paremmin toisella lukukerralla, toisessa tilanteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti