keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Pohjatuulen tarinoita

Lapinvuokko
Kirjoittaja: Enni Mustonen
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 255

Jääleinikki
Kirjoittaja: Enni Mustonen
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 255

Kultarikko
Kirjoittaja: Enni Mustonen
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 252

Pohjatuulen tarinoita on kirjatrilogia, johon kuuluvat kirjat LapinvuokkoJääleinikki ja Kultarikko. Samalla kirja kertoo kolmen sukupolven vahvoista naisista. Sarjan ensimmäinen osa, Lapinvuokko, kertoo juuri ylioppilaaksi päässeestä Annikista. Annikki menee naimisiin lentäjä Tauno Dahlin kanssa, mutta jää pian leskeksi ja päätyy sihteeriksi saksalaiselle majuri Salzmayerille. Toinen osa, Jääleinikki, kertoo Annikin tyttärestä Eliisasta, joka valmistuttuaan sairaanhoitajaksi lähtee Etelä-Saksaan selvittämään sukujuuriaan. Sarjan päätösosa Kultarikko kertoo Eliisan tyttärestä Heidistä, joka lähtee hoitamaan isoäitiään Annikkia Lappiin, palaten omille juurilleen.

Enni Mustosen teossarjan ensimmäinen osa osui silmiin ollessani lomalla Indonesiassa: joku oli jättänyt kirjan vaihtohyllyyn. Kun ei muutakaan lukemista ollut, nappasin kirjan mukaani ja Annikin tarina vei mennessään. Myöhemmin lainasin kirjastosta sarjan kaksi myöhempää osaa, mutta täytyy kyllä sanoa, että kokonaisuudessan Pohjatuulen tarinoita oli pettymys.

Ensimmäinen osa kuvasi sotaa koskettavasti Annikin ja muiden henkilöhahmojen kautta. Ajattelin silti jo Lapinvuokkoa lukiessani, että kirja oli ehkä hieman liian kepeä ja viihteellinen makuuni. Toisessa ja kolmannessa osassa kävi kuitenkin ilmi, että juoni toisti itseään edellisestä kirjasta ja oli lisäksi myös turhan mielikuvituksellinen makuuni. Teossarja tuntui myös suhteellisen huolimattomasti kirjoitetulta: esimerkiksi Jääleinikissä esiintyneen Eliisan veljen nimi oli mystisesti vaihtunut toiseen Kultarikossa.

Kaiken kaikkiaan Pohjatuulen tarinoita oli aika mitäänsanomaton sarja. Kirjat olivat aivan liian kevyttä lukemista makuuni. Ensimmäinen kirja vielä menettelee, mutta kaksi muuta ovat vain Lapinvuokon toisintoja.

2 kommenttia:

 1. Luin tämän sarjan kerran oman haasteeni vuoksi ja huomasin saman asian, että kirjat olivat aika kepeitä. Viimeisessä kirjassa oli Eliisan veljen nimi muuttunut Henrikistä Tapioksi ja takakannessa mainostettiin Heidin syntyneen Saksassa, vaikka oli syntynyt Sveitsissä.
  Mustosen uusin sarja on todella hyvä, siis Syrjästäkatsojan tarinat-trilogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset pienet virheet ärsyttävät kyllä kirjaa lukiessa huomattavasti! Useimmiten tuollaisille on olemassa syy (esim. sarjan eri osilla eri suomentajat), mutta nyt oli kyllä pelkkää huolimattomuutta. Täytyy tsekata Mustosen muuta tuotantoa!

   Poista