lauantai 24. lokakuuta 2015

Wenla Männistö

Kirjoittaja: Riina Katajavuori
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 268

Wenla Männistö asuu yksinhuoltajaäitinsä Marjan kanssa Helsingin Kumpulassa, naapurissa asuvat vallattomat Jukolan seitsemän veljestä. Jusa, Aapo, Tommi, Simppa, Late, Timi ja Eppu ovat alituisesti tukkanuottasilla läheisen lähiön, Toukolan, poikien kanssa. Pesijätär, Kajsa Rajaniemi pohtii sekä omaa elämäänsä että päivittelee Jukolan possen touhuja. Veljesten äiti Alli puolestaan havannoi lapsiensa elämää tuonpuoleisesta. Jukolan veljiltä on suunta hukassa, Wenla puolestaan pohtii, kuka hänen tuntematon isänsä on.

Bongasin Riina Katajavuoren romaanin Wenla Männistö Anun Ainakin 52 kirjaa -blogista etsiessäni jotain hauskaa luettavaa Kirjan vuoden lukuhaastetta varten kohtaan 17: "kirja, joka on mukaelma jostain klassisesta tarinasta". Wenla Männistö on moderniin maailmaan päivitetty, naisnäkökukulmaa tarjoava mukaelma Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä.

Kirjan päähenkilöitä ovat Jukolan veljesten lisäksi naapurissa asuva Wenla Männistö, tämän äiti, kätilö Marja, Wenlan ystävä Ansku, Jukolan veljestän menehtynyt äiti Alli sekä naapurissa asuva, romanitaustainen Kajsa Rajaniemi. Sivuhahmoina teoksessa vilistävät Toukolan pojat ja päivittelevät naapurit.

Seitsemän veljeksen perhetausta on päivitetty myös nykyaikaan. Ensimmäiset kolma poikaa, Jusa, Aapo ja Tommi, ovat Allin ja muusikko-Juhon lapsia. Simppa on puolestaan tulosta Allin ja afrikkalaisen Tumelon yhden yön jutusta. Late ja Timi eivät ole Allin biologisia lapsia ollenkaan: he ovat Allin toisen miehen, Benin, lapsia tämän edellisestä suhteesta. Kuopus Eppu taas on Allin ja perheen jättäneen Benin yhteinen lapsi. Perheen biologisesta hajanaisuudesta huolimatta Jukolan veljekset pitävät tiiviisti yhtä: touhuavat porukalla ja puolustavat Simppaa rasismilta.

Seitsemästä veljeksestä blogatessani kirjoitin näin:

"Romaanissa huomioni kiinnitti sen miesvaltaisuus. Naishahmoja kirjassa on vähän, ainoat näkyvämmät hahmot ovat Männistön Venla ja tämän äiti, sekä Rajamäen rykmentin Kaisa. Kaisa kuvataan lähinnä osana romaniperhettä, kun taas Venlassa henkilöityy Jukolan veljesten ja siten myös Kiven aikalaisten naisihanne."

Nykyaikaan päivitetty Wenla Männistö ei sen sijaan ole lainkaan miesvaltainen. Päinvastoin, itsenäiset, nykyaikaiset naiset hallitsevat teosta. Wenla ja Ansku ovat arvonsa tietäviä nuoria naisia. He ovat avoimen röyhkeitä ja seksuaalisia, omalla tavallaan rohkeita. Riina Katajavuoren Wenla on tosin edelleen jollakin tapaa nykyajan nuoren ihanne: hahmo, joka uskaltaa olla oma itsensä heikkouksistaan huolimatta.

Wenla Männistössä parasta on se, kuinka humorisesti ja suorasukaisesti se kuvaa itsenäistyvien ja aikuistuvien nuorten maailmaa. Vastuun ottaminen ei ole aina helppoa, omien tunteiden selvittely vielä vähemmän. Lopulta se onnistuu, ainakin jotenkuten, sekä Wenlalta ja Anskulta että seitsemältä veljekseltä.

Riina Katajavuoren romaani Wenla Männistö on raikas ja hauska mukaelma Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Pidin tästä itse paljon enemmän kuin alkuperäisestä. Kirja tulee lähemmäs omaa maailmaani kuin 1800-luvulla kirjoitettu Seitsemän veljestä. Tämä kannattaa lukea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti