lauantai 28. marraskuuta 2015

Haikaroiden arvoitus

Kirjoittaja: Jean-Christophe Grangé
Suomentaja: Ville Keynäs
Julkaistu: 1994 (suomennos 2001)
Alkuperäinen nimi: Le vol des cigognes
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 332

Nuori Louis Bulgaria palkataan selvittämään ökyrikkaan lintuharrastaja Max Böhmin pulmaa: kaikki muuttohaikarat eivät palaakaan enää etelästä. Mennessään tapaamaan Böhmiä, Louis löytää tämän kuolleena. Tästä huolimatta Louis alkaa tutkimaan asiaa, ja haikaroiden jäljet vievät tämän Ranskasta Israeliin, Turkin ja Bulgarian kautta aina Keski-Afrikan tasavaltaan asti. Ja kun totuus haikaroiden katoamisen takana paljastuu, on se uskomaton ja kauhea...

Lisäsin Jean-Christophe Grangén Haikaroiden arvoituksen lukulistalle ainoastaan sen takia, että osa kirjan tapahtumista sijoittui Keski-Afrikan tasavaltaan. Oli nimittäin aika vaikea löytää kyseiseen maahan sijoittuva kirja Maailmanvalloitustani varten! Kun aloin lukea Haikaroiden arvoitusta, dekkari koukutti kuitenkin ensi sivuista lähtien.

Teos oli ehkä silti minulle vähän turhan rankka. Ei siinä varsinaisesti ollut mitenkään graafisesti kuvailtua väkivaltaa tai muita kauheuksia, mutta välillä jutut menivät niin raaoiksi (vaikka kuvailu pysyi lievänä!) että puistatti. Hyvin kirjoitettu kirja, mutta jäi kyllä kummittelemaan. Hienoista miinusta (vaiko plussaa?) siitä, että arvasin jossain välissä tulevat juonenkäänteet ja pääsyyllisen etukäteen.

Jean-Christophe Grangén Haikaroiden arvoitus on siis taitavasti kirjoitettu teos, mutta koska aiheet olivat niin rankkoja ja lukukokemus ei sen takia ollut ihan parhaita, en tiedä voiko kirjaa varsinaisesti sanoa hyväksi kirjaksi. Jos ei kuitenkaan pienestä hetkahda, niin Haikaroiden arvoitus on mielenkiintoinen ja erilainen dekkari!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti