lauantai 7. marraskuuta 2015

Huoneen vartijat

Kirjoittaja: Lisa St Aubin de Terán
Suomentaja: Rauno Ekholm
Julkaistu: 1982 (suomennos 1983)
Alkuperäinen nimi: Keepers of the House
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 220

Huoneen vartijat on sukuromaani, joka kertoo Beltránien suvun tarinan. Nuori Lydia Sinclair muuttaa Englannista Venezuelaan, miehensä Don Diego Beltránin perässä. Aviomies kuitenkin väsyy ja tällä todetaan sairauksia, Lydia puolestaan saa ystävän vanhasta palvelijasta Benitosta, joka kertoo tälle Beltránien suvun vaiheista. Kuullessaan aviomiehensä suvusta, Lydia tuntee ymmärtävänsä paremmin uutta kotipaikkaansa.

Lisa St Aubin de Teránin romaani muistutti tänä vuonna lukemaani Isabel Allenden Henkien taloa. Molemmat kuvaavat eteläamerikkalaista elintapaa ja yhden suvun vaiheita, joskin Henkien talo yhdistää mystisyyden realistisuuteen paljon vahvemmin kuin Huoneen vartijat.

Tämä romaani ei oikeastaan ollut minun makuuni, vaikka teoksesta tekeekin mielenkiintoisen se, että se pohjaa kirjailijan omiin kokemuksiin. Tarinat olivat myös ehkä vähän irrallisempia kuin Henkien talon sukukronikka, joka oli oikeastaan aika saumaton kokonaisuus, vaikka sekin kattoi useamman sukupolven. Kaiken kaikkiaan Huoneen vartijat jäi mieleen ainoastaan sen takia, että vertasin sitä lukiessani paljon voimakkaampaan Henkien taloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti