keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Iris rukka & Kaarinan kesäloma

Iris rukka
Kirjoittaja: Anni Swan
Julkaistu: 1916
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 189

Kaarinan kesäloma
Kirjoittaja: Anni Swan
Julkaistu: 1918
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 156

Teoksessa Iris rukka Iris Klewe elää kasvattivanhempiensa - sisarusten Tanelin ja Seren - kanssa pienessä mökissä. Iriksen äiti on kuollut, isä kiertelee ulkomailla viulunsoittajana. Tytön elämä muuttuu täysin, kun rikas eno Heinonen Helsingistä ilmoittaa ottavansa Iriksen luokseen, jotta tämä saisi käydä koulua. Heinosten varakkaassa kodissa Iristä odottaa aivan uudenlainen ympäristö. Elämä muuttuu uudestaan kokonaan, kun eno Heinonen ajautuu vararikkoon ja kuolee mielenliikutuksen aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Nyt Heinosten perhe joutuu pitämään täysihoitolaa: Alina-tädin ottaessa Iriksen kasvatuksen vastuulleen myös Iris saa jäädä perheeseen.

Kaarinan kesäloma puolestaan kertoo Iris rukasta tutun täysihoitolaisen Kaarina Holstin kesälomasta. Kaarinan isä on sairastunut, ja säästääkseen vanhempiansa turhilta kuluilta, Kaarina ottaa kotiopettajan paikan vastaan kunnallisneuvos Tullan kodissa. Kesälomasta ei tulekaan pelkkää lomaa, sillä Kaarinaa kohdellaan kuin halvinta palkollista ja lisäksi talon omat lapset ovat ajoittain pahankurisia ja vallattomia...

Anni Swanin tyttökirjat Iris rukka ja Kaarinan kesäloma ovat herttaisen viattomia vanhanajan nuortenkirjoja. Iris rukassa on Anni Swanin kirjoille tyypillinen Tuhkimo-asetelma: köyhä, orpo lapsi pääsee varakkaiden ihmisten pariin ja saa lopulta osakseen rikkautta ja löytää vanhempansa tai juurensa. Kaarinan kesäloma on puolestaan Kootut kertomukset -sarjan teoksista kenties opettavaisin. Kaarina joutuu kasvamaan kotiopettajakesänsä aikana paljon, ottamaan vastuuta ja myös kääntämään toisen posken. Teoksen lopussa Kaarina toteaakin, että kesä ei ehkä ollut mukava, mutta opettavainen se oli.

Kaiken kaikkiaan sekä Iris rukka ja Kaarinan kesäloma olivat hauskoja ja nopeita lukea. Oli mukava palata näiden kirjojen pariin: pian olen lukenut koko Anni Swanin Kootut kertomukset -sarjan näin vähän vanhempana.

2 kommenttia:

  1. Kootut kertomukset on tullu luettua monesti. Lapsena pidin näistä kovasti.

    VastaaPoista