sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Jasmiini

Kirjoittaja: Inga Ābele
Suomentaja: Anniina Hankkio
Julkaistu: 2003 (suomennos 2007)
Alkuperäinen nimi: Jasmīns
Kustantaja: Kirja kerrallaan
Sivumäärä: 191

"Vanhassa, ränsistyneessä, moneen kertaan joen tulvimassa Ekan talossa kohtaavat sukupolvet ja pitkään vaiennetut sydämet. Yhden helteisen päivän aikana purkavat tunteitaan dementoitunut isoäiti, hänen maailmaa kiertänyt tyttärensä ja epätoivoisesti taloa kannatteleva tyttärentytär."

"Täytyy pysyä sen rinnalla, jonka kanssa jakaa kohtalonsa, eikä sen... jonka kanssa huvittaa."

Inga Ābelen näytelmä Jasmiini on kertomus Latviasta, jossa perheen naiset kolmessa sukupolvessa kohtaavat yhtä aikaa toisensa ensimmäistä kertaa vuosiin. Teos on kuvaus eri ikäisten naisten kokemuksista, suvun ongelmista, jokapäiväisestä elämästä.

Jasmiinin nimikkopäähenkilö on Jasmīne, tyttärentytär. Jasmīne ei pidä ainoastaan näytelmää koossa, vaan myös sukuaan. Hän huolehtii isoäidistä laittaen omat tunteensa äitiään kohtaan syrjään, suojelee miestään velkojilta ja hoitaa alivuokralaiset. Kun Jasmīnen äiti palaa takaisin kotiin muutaman vuoden maailmalla kiertelyn jälkeen, alkaa kaikki kuitenkin pikkuhiljaa purkautua, kun äiti ja tytär puhuvat asioita halki.

Inga Ābelen Jasmiini oli mielenkiintoinen lukukokemus ja kurkistus Latviaan, mutta en silti pitänyt näytelmästä kovinkaan paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti