lauantai 21. marraskuuta 2015

Mustan vuoren varjossa

Kirjoittaja: Rex Stout
Suomentaja: Olli-Pekka Rönn
Julkaistu: 1954 (suomennos 1987)
Alkuperäinen nimi: The Black Mountain
Kustantaja: Viihdeviikarit
Sivumäärä: 189

"Vanhat tuttavamme Nero Wolfe ja Archie Goodwin törmäävät niin visaiseen juttuun, että Wolfe vastoin kaikkein pyhimpiä periaatteitaan jättää rakkaat orkideansa ja 35. Läntisen kadun asuntonsa. Ensi kertaa elämässään tämä mukavuudenhaluinen mestarietsivä on valmis ottamaan millaisia riskejä tahansa, menemään minne tahansa - peräti lentokoneeseen - saadakseen läheisimmän ystävänsä murhaajan satimeen. Tehtävä edellyttää jopa vuoristokiipeilyä, joka saa sentään monessa mukana olleen Archienkin pyörittämään päätään. Ja mitä onkaan se omituinen kieli, jota Wolfe mongertaa niin sujuvasti tässä jumalanhylkäämässä maassa?"

Rex Stoutin päähenkilö Nero Wolfe seikkailee romaanin Mustan vuoren varjossa lisäksi useammassa kymmenessä dekkarissa. Mielenkiintoista on se, että Wikipedia tiesi valistaa, että pääsääntöisesti Nero Wolfe ei poistu New Yorkissa sijaitsevasta asunnostaan juuri lainkaan. Assistentti Archie Goodwin hoitaa likaiset hommat, Wolfe puolestaan keskittyy aivotyöhön. Teoksissa on siis vahva Holmes ja Watson tai Poirot ja Hastings -asetelma.

Mustan vuoren varjossa muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Vanhan ystävän murha järkyttää Nero Wolfea niin paljon, että hän päättää jättää asuntonsa ja matkata synnyinsijoilleen Montenegroon selvittämään murhaa. Tämä kirja on siis poikkeava verrattuna muihin Rex Stoutin Nero Wolfe -kirjoihin, vaikka muuten teos on ilmeisesti Nero Wolfe -klassikko.

Rex Stoutin Mustan vuoren varjossa oli sellainen perinteinen old school -dekkari. Itseeni tämä ei osunut eikä uponnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti