maanantai 30. marraskuuta 2015

Pauli on koditon

Kirjoittaja: Anni Swan
Julkaistu: 1946
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 157

Pieni Pauli tuodaan postin mukana Kurkialan kartanoon. Kartanon emäntä, Anna, huomaa heti Paulin yhdennäköisyyden kadonneen serkkunsa Elmerin kanssa ja haluaa ottaa pojan kasvatikseen ja lopulta adoptoida tämän laillisesti. Annan äitipuoli Miila kuitenkin vastustaa Paulin aseman laillistamista, ja salakavalasti toimittaa pojan köyhään perheeseen asumaan. Vuosien ajan Pauli on koditon, kunnes kohtalo puuttuu peliin...

Anni Swanin lasten- ja nuortenkirjasarja Kootut kertomukset toiseksi viimeinen osa Pauli on koditon toistaa samoja teemoja kuin monet muut saman sarjan teoksista. Esimerkiksi kirjassa Tottisalmen perillinen on sama kantava juoni: herrasväkeen kuuluva henkilö luulee kuuluvansa rahvaaseen, mutta lopulta ilkeät juonittelijat saavat palkkansa, paha saa palkkansa ja hyvä voittaa.

Olen lukenut Pauli on kodittoman vain kerran aikaisemmin, joskus ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Silloin muistan, etten oikeastaan pitänyt teoksesta: nyt uudelleenlukukerralla en kyllä tiedä mistä tuo johtui. Tästä johtuen tämä kirja ei ollut niin mukava lukukokemus kuin muut sarjan kirjat, sillä se ei tuonut samanlaista nostalgiaa mukanaan.

4 kommenttia:

 1. Ah! Muistan jopa itkeneeni lapsena tätä lukiessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pauli on koditon on kyllä niin epäoikeudenmukainen tarina!

   Poista
 2. Minulle taas Pauli on koditon on yksi koskettavimpia Anni Swanin kirjoista ja tarkoitukseni on lukea tämä jossain vaiheessa taas kerran uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, miten tämä vaihtelee! Kyllä tämä minustakin oli koskettava, mutta lapsena pidin enemmän niistä, joissa oli päähenkilönä tyttö...

   Poista