perjantai 4. joulukuuta 2015

Ankkurinappi

Kirjoittaja: Vesa Ämmälä
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Ilias
Sivumäärä: 75

Patu elää tavallista arkea.
Sitten hän auttaa vanhaa merimiestä,
heistä tulee ystäviä.
Patu ryhtyy etsimään merimiehelle venettä,
ja törmää matkalla Emmaan.

Vesa Ämmälän Ankkurinappi on kertomus, joka kertoo Patusta, vanhasta merimiehestä ja Emmasta. Samalla se on ensimmäinen selkokirja, jonka olen lukenut. Elokuussa Klaaran päivän Tuija pisti pystyyn selkokirja-haasteen Tuijata-blogissaan, mutta itse en ehtinyt osallistumaan. Oli kuitenkin mielenkiintoista lukea selkokirja!

Selkokeskus kertoo selkokielestä näin:

"Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä."

Vesa Ämmälän Ankkurinappi on kaikkea näitä. Lauseet ovat lyhyitä, kaikki turha on otettu pois. Rivit eivät ole täysiä, vaan käsittävät joko lauseen tai puolikkaan. Sisällöltään selkokirja on myös selkeä: hahmokavalkadi ei ole liioiteltu, ihmissuhteet ovat helposti hahmotettavissa, tapahtumat kerrotaan selkeästi ja sivujuonia ei juuri ole.

Riisutusta muodostaan huolimatta selkokirja ei kuitenkaan ole tylsä. Ainakin tähän asti ainoa selkokirjakokemukseni Ankkurinappi oli hauska ja lämmin tarina auttamisesta ja hyvän kiertämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti