keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Kadonneet

Kirjoittaja: Kim Echlin
Suomentaja: Sirkka Aulanko
Julkaistu: 2009 (suomennos 2009)
Alkuperäinen nimi: The Disappeared
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 274

"Miksi toisten elämä on mukavaa ja toisten täynnä kauhuja? MInkä osan itsestämme me leikkamme pois, että voimme jatkaa syömistä, kun toiset kuolevat nälkään? Jos naisia, lapsia ja vanhuksia murhattaisiin sadan kilometrin päässä kotoamme, emmekö rientäisi apuun? Miksi kovetamme sydämemme, kun välimatkaa on sadan asemesta kolmetuhatta kilometriä?"

Kanadalainen Anne rakastuu kambodžalaiseen Sereyhin. Sereyltä on katkennut yhteys omaisiin Kambodžassa Pol Potin ja punakhmerien hirmuhallinnon takia: myöhemmin hän sanoo Annelle hyvästit ja lähtee takaisin Kambodžaan etsimään perhettään. Kymmenen vuotta myöhemmin Anne luulee näkevänsä Sereyn televisiossa ja päättää matkustaa Kambodžaan etsimään tätä. Rakastavaiset löytävät toisensa, mutta vaikka Pol Potin diktatuuri on kaatunut, ei Kambodža silti ole rauhallinen, turvallinen ja luotettava paikka elää.

Kim Echlinin Kadonneet on rakkaustarina, joka sijoittuu Kambodžan diktatuurin aikaisiin ja jälkeisiin vuosiin. Teos käsittelee kahden eri kulttuuritaustasta tulevan ihmisen rakkautta ja suhdetta, mutta samalla se pureutuu myös paljon syvempiin aiheisiin. Kadonneet on myös kertomus välittämisestä yli rajojen, kysymys kärsimyksen ja pahuuden järjettömyydestä ja muistutus siitä, että kaikkialla ei ole asiat niin onnellisesti kuin hyvinvoivissa länsimaissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti