maanantai 14. joulukuuta 2015

Kiinan kadotetut tyttäret

Kirjoittaja: Xinran
Suomentaja: Taina Wallin
Julkaistu: 2002 (suomennos 2013)
Alkuperäinen nimi: The Good Women of China
Kustantaja: Atena
Sivumäärä: 266

"Mikseivät minun tyttäreni voineet elää?"

"Miksei minun kiinalainen äitini halunnut pitää minua?"

Xinranin teos Kiinan kadotetut tyttäret kertoo paitsi Kiinassa adoptioon annetuista tyttäristä ja niistä tyttäristä, jotka eivät koskaan saaneet syntyä myös näiden tyttärien kiinalaisista äideistä. Kirja pitää sisällään kymmenen tositarinaa kiinalaisista äideistä ja tyttäristä, ratkaisuista antaa adoptioon joko pakolla tai vapaaehtoisesti, jo syntyneen elämän lopettamisesta. Tarinat ovat nimeltään Ensimmäinen tapaamani äiti, joka oli menettänyt tyttärensä, Jokainen tyttölapsen äiti tuntee kipua sydämessään, Kätilön tarina, Tiskaaja, joka yritti kahdesti riistää itseltään hengen, Kiintiönylittäjäsoturit: isä pakomatkalla, Orpokodin Punainen Mary, Äiti joka odottaa yhä Yhdysvalloissa, Moraliteetti meidän ajallemme, Rakkauden siteitä: pikkukivi ja lehti ja Missä olet, Pikku Lumi?.

Xinran kuvaa tarinoissa erilaisia naiskohtaloita ja tutkii samalla miksi Kiinassa on niin paljon kadotettuja tyttäriä. Pääsyy lienee Kiinan yhden lapsen politiikka sekä perinteet ja kulttuuri, joka pitää poikalasta tyttöä monin verroin arvokkaampana. Vaikka Kiinan kadotetut tyttäret kertoo myös syitä asialle, antaa se samalla äänen näiden tyttärien äideille ja kertoo, miksi naiset Kiinassa päätyvät luopumaan tyttölapsistaan.

Epäröin hieman ennen tähän kirjaan tarttumista: aihe kiinnosti kyllä kovasti, mutta pelkäsin hieman kuvailun ja teemojen olevan hieman rankkoja. Sitä ne kyllä ovatkin. Xinran kuvaa Kiinan kadotetuissa tyttärissä sitä, kuinka maaseudulla vastasyntyneeltä tarkastetaan sukupuoli - jos se on poika, koko suku juhlii riemuissaan, jos se on tyttö, niin lapsi hukutetaan vähin äänin. Xinran kuvaa myös äitien tuskaa. Tiskaaja Kumenia, joka yrittää tappaa itsensä useamman kerran, monta lasta saanutta äitiä, joka on puolisonsa kanssa alituisesti liikkeellä välttääkseen useammasta lapsesta seuraavia sanktioita, mutta joka joutuu silti jättämään lapsensa yksin vieraalle asemalla.

Kiinan kadotetut tyttäret on koskettava kirja, joka avaa ihmiskohtaloita ja naisten ajatuksia, kertomalla samalla myös faktaa kadotetuista tyttäristä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti