lauantai 19. joulukuuta 2015

Liisan seikkailut ihmemaassa & peilimaailmassa

Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaailmassa
Kirjoittaja: Lewis Carroll
Kuvittaja: John Tenniel
Suomentajat: Kirsi Kunnas ja Eeva-Liisa Manner
Julkaistu: 1865 & 1871 (yhteisniteen suomennos 1974)
Alkuperäiset nimet: Alice's Adventures in Wonderland & Through the Looking Glass
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 278

Liisa putoaa kaninkoloon, ja päätyy aivan uuteen maailmaan. Maailman, jossa on hassuja hatuntekijöitä, puhuvia eläimiä ja mestauskomentoja jakeleva kuningatar...

Ostin yhteisniteen Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaailmassa jo viitisen vuotta sitten, aikomuksenani lukea tämä lastenkirjallisuuden klassikko. Kirjalle ei löytynyt aikaa ennen kuin nyt.

Ja vastoin odotuksia en pitänyt kirjasta yhtään! Kirja on surrealistinen, leikkii logiikalla ja kielellä. Ei jotenkin vain uppoa minuun. Tämän kanssa kävi siis samoin kuin Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssin kanssa: hehkutettu lastenkirjaklassikko ei ole ollenkaan minun makuuni. Johtuukohan siitä, että molemmat tuntuivat liian hölmöiltä ja lapsellisilta näin aikuisena luettuina? Jos nämä olisi lukenut lapsena, olisko nostalgiaside vahvempi ja kirja mielekkäämpi lukukokemus? Toisaalta sekä Pikku prinssi että Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaailmassa ovat niin erilaisia sekä nykyisen että lapsuuteni kirjamaun kanssa, että en välttämättä olisi pitänyt niistä silloinkaan.

Plussaa täytyy kuitenkin antaa John Tennielin hienosta kuvitustyöstä! Kirjan parasta antia.

6 kommenttia:

 1. Etkö pitänyt edes Irvikissasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irvikissa oli kirjan paras hahmo, mutta kuten Tyty alhaalla sanoi, muut hahmot olivat aika rasittavia joten kilpailua ei juuri ollut...

   Poista
 2. Apua! Tämä oli lempikirjani lapsena ja on sitä edelleen. Rakastin kirjan synkkää puolta ja kuvitus olikin erittäin tärkeä jo silloin lapsena, nimenomaan tämä Tennielin kuvitus. Harmi ettei se iskenyt sinuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvituksesta olen pitänyt jo ennen kuin luin kirjan! Hassua kyllä, tykkäsin kovasti Tim Burtonin elokuvaversiosta tästä, vaikka aika moni kirjan fani taisi sen teilata? Kirja ei kuitenkaan iskenyt, itseäkin harmittaa kun kirjaa on niin kehuttu ja sen lukemista odotin!

   Poista
 3. Minäkin luin Liisan vasta aikuisena (ekan kirjan uutena suomennoksena), enkä pitänyt ollenkaan! Itse asiassa juuri viime kesänä, ja aivan samat olivat ajatukset. Oma kirjamakuni tosin ei ole muuttunut iän karttuessa, joten olen melko varma, ettei lapsenakaan olisi kiinnostanut, ainakaan enää siinä vaiheessa, kun osasin jo itse lukea. Pikku prinssistä on sama epäilys, joten se on myös lukematta. Olen hipelöinyt tuota kirjaa kaupassa pohtien, sopisiko se lahjaksi kummitytölle, kun se kuitenkin on monen rakastama, mutta entäs jos ei itse pidä?

  Ja Margit, Irvikissa oli ainoa vähääkään kiinnostava hahmo, tosin olenkin kissaihminen. Muut hahmot olivatkin sitten melkein epämiellyttäviä, joten kilpailu oli vähäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en ole yksin! Jotenkin aina on vähän jännää julkaista eriävä mielipide näistä rakastetuista klassikoista, moni suhtautuu niin intohimoisesti varsinkin lapsuuden lemppareihin... Mutta onneksi klassikoistakin on monia mielipiteitä! Sekä Pikku prinssi ja Liisa ihmemaassa ovat mielestäni hyviä lastenkirjoja, eivät vain omaan makuuni :) Voisin hyvin ostaa jommankumman lahjaksi jollekin lapselle!

   Poista