sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Lumikki-trilogia


"Olipa kerran tyttö, joka oppi pelkäämään."

Punainen kuin veri
Kirjoittaja: Salla Simukka
Julkaistu: 2013
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 264

"Olipa kerran tyttö, jolla oli salaisuus."

Valkea kuin lumi
Kirjoittaja: Salla Simukka
Julkaistu: 2013
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 237

"Olipa kerran tyttö, jolla oli varjo."

Musta kuin eebenpuu
Kirjoittaja: Salla Simukka
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 192

Lumikki Anderson käy ilmaisutaidon lukiota ja asuu yksin omassa asunnossaan. Kun koulun pimiöstä löytyy valtava määrä kirjaimellisesti pestyjä seteleitä, joutuu Lumikki luopumaan näkymättömänä pysyttelyn taktiikastaan ja sekaantumaan asiaan. Yhtäkkiä Lumikki onkin keskellä huumekauppasotkua...

Salla Simukan Lumikki-trilogia on sekä kotimainen että ulkomainen myyntimenestys. Teossarja yhdistää nuortenkirjan ja trillerin. Tartuin itse tähän puhtaasta uteliaisuudesta ja myös sen takia, että idea trilogian taustalla oli mielestäni mielenkiintoinen. Lumikki-trilogia: Punainen kuin veri, Valkea kuin lumi ja Musta kuin eebenpuu. Hauskana yksityiskohtana myös kirjojen ulkoasu noudattelee Lumikki-teemaa. Kannet ovat mustavalkoisia punaisella höystettynä, ja kirjojen sivureunat ovat värilliset, kunkin kirjan teemavärin mukaisesti.

On helppo nähdä, mikä Lumikki-sarjassa myy. Lumikki Anderson on täydellinen päähenkilö nuorille: samastuttava, mutta ei täydellinen. Koulukiusatun taustallaan päähenkilö on samoja rankkoja asioita kokenut kuin moni muu nuori. Kaiken päälle Lumikki on vielä sopivasti erilainen, oman tiensä kulkija.

Kirjat itsessään taas ovat nopeatempoisia ja helppolukuisia. Nämä lukee nopeasti vaikka ei olisi tottunutkaan lukemaan. Juoni vie mennessään, actionia on joka käänteessä ja jännitys pitää otteessaan ihan loppuun asti. Ja vielä senkin jälkeen - jokainen osa nimittäin houkuttelee lukevan seuraavan.

Kaikesta tästä huolimatta en pitänyt Lumikki-trilogiasta yhtään. Kaikki nuo ominaisuudet, jotka luettelin, luovat kyllä toimivan, myyvän ja hyvän nuortenkirjasarjan, mutta jokin puuttui. Ehkä täytyy vain hyväksyä, että tässä vaiheessa young adult -kirjat eivät oikein uppoa minuun. Pidin vielä Suzanne Collinsin Nälkäpeli-sarjasta (Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi), tosin olinkin silloin vielä varsinaista kohderyhmää. Sen jälkeen nämä hypetetyt nuortenkirjasarjat ovat poikkeuksetta olleet pettymyksiä - esimerkkeinä Veronica Rothin Divergent, Insurgent ja Allegiant sekä Lauren Oliverin Delirium, Pandemonium ja Requiem.

Yhteenvetona voisi sanoa, että taitavasti ja kekseliäästi luotu hyvä nuortenkirjasarja: Lumikki-trilogia oli vain tällä kertaa itselleni väärä teossarja väärässä aikaa.

4 kommenttia:

 1. Olen miettinyt, pitäisikö tähän trilogiaan tutustua, sillä se tuntuu olevan nuorten mieleen... Mutta ehkä ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tällainen kiinnostaa niin miksipä ei :) Ja jos trilogiaan haluaa tutustua, niin ensimmäinen kirja riittää siihen mielestäni oikein hyvin!

   Poista
 2. Mä tykkäsin ekasta osasta, ja kaksi muutakin menetteli, mutta kyllähän tämä aika selkeästi on suunnattu nuorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka osa oli selkeästi näistä vahvin. Ja joo samaa mieltä, selkeästi nuorille suunnattu!

   Poista