sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Maailma valloitettu!

Viimeinkin suuri urakka, eli Kirjallinen maailmanvalloitus -haaste on tehty! Luin haastetta varten 195 kirjaa, yhden jokaisesta maailman maasta. Laskin maat Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltioiden mukaan, joita on 193, sekä sisällytin joukkoon tarkkailijajäsenet Palestiinan ja Vatikaanin. Kauan tässä kestikin: ensimmäistä haastetta varten luettua kirjaa (Chimamanda Ngozi Adichien Nigeriaan sijoittuva Puolikas keltaista aurinkoa) käsittelevä bloggaus ilmestyi toukokuun viimeisenä päivänä kolme vuotta sitten, viimeisintä haastetta varten luettua kirjaa (Jostein Gaarderin Norjaan sijoittuva Appelsiinityttö) käsittelevä bloggaus ilmestyi aiemmin tänään.

Haaste avarsi paljon niin kirjallisia rajojani kuin käsitystä eri maistakin. Matkan varrella huomasin sen, kuinka paljon historialla on vaikutusta myös kirjallisuuteen. Lähes kaikki entisiin siirtomaihin (niin Etelä- ja Väli-Amerikassa, Afrikassa kuin Aasiassakin) sijoittuvat teokset, jotka ovat paikallisen kirjailijan kirjoittamia, käsittelevät tai vähintäänkin saavat vaikutteita kolonialismista ja sen jälkiperinnöstä. Kulttuurien sekä länsimaistumisen ja perinteiden ristiriitojen vaikutukset olivat pääosassa monessa kirjassa. Näillä teoksilla oli vahvasti taustalla ajatus oman kansan tuomisesta myös kirjallisuuteen, ilmiöiden käsittelystä, kannanotosta. Länsimaissa puolestaan kirjat olivat enemmän viihteellisiä. Tämä jako näin karkeasti yleistettynä, poikkeuksiakin tietysti mahtuu puolin ja toisin.

Ihan mielenkiinnosta listasin hieman tilastoja haasteen varrelta. Vaikka Maailmanvalloitus-haasteeseen oli tarkoitus lukea vain kaunokirjallisia teoksia, niin välillä tuli mentyä hieman harmaalla alueella. Varsinaisia tietokirjoja en kuitenkaan lukenut yhtään, mutta mukaan mahtui useampi muistelmateos ja matkakertomus, novelli- ja runokokoelmia ja pari näytelmääkin.

Tilastollisesti maailmanvalloitus näytti tältä:

Lasten- ja nuortenkirjoja: 16
Naiskirjailijoiden teoksia: 62
Mieskirjailijoiden teoksia: 137
Kotimaista kirjallisuutta: 5
Ulkomaista kirjallisuutta: 190 (yhteensä 85 eri maasta)
Novellikokoelmia: 6
Runokokoelmia: 12
Näytelmiä: 2
Suomenkielisiä: 83
Englanninkielisiä: 112
E-kirjoja: 13
Äänikirjoja: 6
Sivuja: 55482
Tunteja ja minuutteja: 83 h 19 min

Maailmanvalloitus-haaste oli siis antoisa, avartava ja mielenkiintoinen haaste. Harkitsen silti kyllä toiste, ennen kuin lähden mukaan näin suuritöiseen lukuhaasteeseen.

18 kommenttia:

 1. Hyvin vaikuttavaa, monta on maailman maata joista ei mieleen tule yhtä ainoaa kirjaa eikä varmaan ihan pienellä hakemisellakaan ehkä löytyisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosiaan parin kirjan kanssa mentiin vähän rajamailla (mm. San Marinoon sijoittuva kirja on oikeasti matkakirja ja Palausta kertova kirja erittäin lyhyt muistelmateos ja pari kirjaa oli sellaisia, että maa ei ollut suoraan mainittu vaikka se tunnistettavissa olikin). Mutta näistä huolimatta ei tosiaan aina ollut helppoa löytää joka maasta teosta...

   Poista
 2. Huima suoritus! Eikä reilut kolme vuotta ole ollenkaan pitkä aika noin hurjaan urakkaan. Klassinen kysymys, miltä nyt tuntuu ja mitä tämän jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo kolme vuotta ei kyllä ole kauhean paljon, varsinkin kun luin muitakin kirjoja... Tuntuu oikeastaan vähän hassulta kun ei ole enää tätä haastetta. Ja tämän jälkeen ajattelin pitää vähän taukoa haasteista ja lukea kirjoja lähinnä omalta TBR-listaltani. Saa nähdä kauan maltan olla pitämättä näppejäni erossa haasteista... :D

   Poista
 3. Onnittelut! Yksi syy, miksi aloin seurata blogiasi, on juuri tämä haaste. En tosin usko itse pääseväni samaan (kolme vuotta on lyhyt aika!), mutta jos muutaman hyvän romaanin bongaisi jostain erikoisemmasta maasta. Tai jos vaikka saisi ensin Euroopan luettua läpi...

  Sellainen asia tuli mieleen noista siirtomaa-aikoihin liittyvistä teemoista, että kuinkahan paljon vaikuttaa se, mitä kyseisistä maista käännetään ja julkaistaan suomeksi tai englanniksikin. Euroopan maista on tarjolla viihdekirjallisuuttakin, koska se on varmaan "turvallista" myynnin kannalta, mutta jos mietitään, mitä suomalaista kirjallisuutta, varsinkin aikaisemmin, on ylipäätään käännetty englanniksi, niin eihän se kovin monipuolista kuvaa anna. Toisaalta, jos lukee jostain eksoottisemmasta maasta yhden kirjan (ainakin näin aluksi), niin ehkä mieluummin valitseekin sellaisen, joka kertoo jotain oleellista siitä itse maasta, eikä vain jotain geneeristä chick-littiä, jota siellä ehkä myös kirjoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuten mainitsin, useita helmiä on tullut bongattua tämän haasteen avulla, toivottavasti niistä on sinulle apua! Välillä tietysti tuli luettua niitä ei-niin-viihdyttäviä (joskin mielenkiintoisia) kirjojakin, aina kun ei ollut valinnanvaraa kun löytyi vain se yksi ainut tiettyyn maahan sijoittuva kirja.

   Ja tuo on muuten totta, että paljon vaikuttaa varmasti myös, mitä kyseisistä maista käännetään. Huomasin kuitenkin tämän haasteen aikana myös sen, että aika harva siirtomaakirja oli kirjoitettu alunperin maan alkukielellä: hyvin moni kirjailija kirjoitti teoksensa joko englanniksi tai ranskaksi (Afrikan maissa). Monissa maissa itse maasta (englanniksi) tuotettu kirjallisuus vaikuttaisi olevan aika olematonta - maasta kertovat kirjat on kirjoittanut joku länsimaihin muuttanut.

   Ja tosiaan itse valitsin myös mieluiten kyseisestä maasta kertovan kirjan - chick-litiäkin mahtui mukaan, mutta se ei kyllä kuulu lempilukemistooni :D

   Poista
 4. Vau, hieno suoritus! Ihailen sitä, millä sitkeydellä pääsit haasteen loppuun asti. Ja päälle kolme vuotta on oikeastaan jopa melko lyhyt aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sitkeyttä tämä vaatikin, nyt syksyllä tuli luettua huima määrä kirjoja kun päätin, että tänä vuonna haaste on purkissa :)

   Poista
 5. Ohoh, vautsi! Täytyy myöntää, etten olisi uskonut että kukaan saisi tätä suoritettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D Täytyy myöntää, että en kyllä ollut itsekään varma, että tuleeko tästä mitään...

   Poista
 6. Aivan mahtava saavutus! Minä aloin suorittaa samaa haastetta, mutta kun en ole ollut kovin tarkoitushakuinen, kirjoja listalle kertyy varsin satunnaisesti. Sinun blogisi on aarreaitta, kun etsin kirjoja harvinaisemmista maista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! Tämä haaste vaati kyllä itseltäni aika tarkoitushakuista lukemista: huomaa kyllä, että suurin osa kirjoista sijoittuu usein länsimaihin. Omaa lukemista helpotti se, että asuin haasteen käynnissä olemisen aikana neljässä eri maassa, joten harvinaisempia kirjojakin oli helpompi löytää! Enkä muistaakseni ostanut haastetta varten kuin viisi kirjaa - muut löytyivät kirjastoista. Hauska kuulla, että blogista on apua, kun etsit harvinaisempien maiden kirjoja!

   Poista
 7. Mieletön suoritus, onnittelut! Itsekin suoritan tätä, mutta hyvin satunnaisesti näytän muistavan haasteen olemassaolon :D Helpotin omalta osaltani haastetta niin, että kelpuutan kaikenlaiset kirjat romaaneista runoihin sekä tietokirjoihin ja sarjakuviin.

  Joo, jos saan tämän suoritettua kymmenessä vuodessa niin olen iloinen :D Koko ajan ilmestyy niin mielenkiintoisia haasteita ja joistakin maista on ollut todella vaikeaa löytää kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin laskin kyllä runot ja novellit... Tietokirjoja en laskenut, mutta varmasti olisin niitäkin lukenut, jos olisi jäänyt siitä kiinni! Monesta maasta tosiaan on vaikeampi löytää kirjoja. Ja kymmenenkään vuotta ei kyllä ole tällaisen haasteen suorittamiseen pitkä aika, jos ei kauhean suunnitelmallisesti lue - itse ainakin huomasin, että jos ei tähän kiinnittänyt huomiota, niin lähes kaikki lukemani kirjat sijoittuivat pohjoisen pallonpuoliskon länsimaihin.

   Poista
 8. No nyt meni pieleen. Uusi yritys: onnea! Upea suoritus.

  Niin! 83 h 19 min. Onko tuosta 83:n perästä tipahtanut 0 pois? Laskin tässä että jos ei ole, niin luet sitten n. 13 kertaa nopeammin kuin minä. Vau.. masentavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo 83 h 19 min on kuunneltuja minuutteja (siis äänikirjojen kesto yhteensä). En ottanut haasteen aikana aikaa kuinka monta tuntia tähän meni, mutta varmasti paljon enemmän kuin tuo 83!

   Poista