torstai 10. joulukuuta 2015

Murhaaja on kettu

Kirjoittaja: Ellery Queen
Suomentaja: Hedvig Järvenpää-Lehtonen
Julkaistu: 1945 (suomennos 1959)
Alkuperäinen nimi: The Murderer is a Fox
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 244

Rouva Linda Fox odottaa miehensä Davyn palaamista sodasta, mutta kun tämä tulee, avio-onni ei palaakaan ennalleen. Davyn hermot ovat sodan jäljiltä riekaileina, ja sen lisäksi tätä piinaa kahdentoista vuoden takainen rikos: Davyn isä istuu vankilassa Davyn äidin murhasta. Kapteeni Davy Fox on aivan varma, että myös hänellä ovat murhaajan geenit, ja eräänä yönä hän kuristaa tahdottomana vaimoaan. Linda ei suostu eroamaan, vaan ottaa epätoivoisena yhteyttä salapoliisi ja kirjailija Ellery Queeniin. Linda, Davy ja Ellery panevat toivonsa Bayard Foxin kiihkeisiin vakuutuksiin syyttömyydestään, ja alkavat ratkoa kahdentoista vuoden takaista rikosta...

Ellery Queenin Murhaaja on kettu on klassinen, agathachristiemäinen dekkari. Kuten myös monissa Christien rikosromaaneissa, myös tässä aletaan tonkia menneisyydessä tapahtunutta murhaa.

Dekkareista on aina niin vaikea sanoa mitään paljastamatta yhtään mitään, mutta taisinpa löytää Queenista uuden lempirikoskirjailijan. Minuun vetoavat juuri nämä klassiset teokset: jännitystä riittää, mutta pysytään silti aika maltillisilla vesillä väkivallan ja raakuuden suhteen. Tästä nimenomaisesta teoksesta täytyy kyllä silti mainita se, että loppuratkaisu oli äärimmäisen lame. Toteutus oli silti hyvä, ja ensi kerralla dekkarinnälässä saatan valita jonkun Ellery Queenin teoksista.

2 kommenttia:

  1. Kiva, että Ellery miellytti. :) Salaperäiset varoitukset on hyvä, suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyy ehkä kokeilla tuota ensi kerralla kun tekee mieli lukea dekkaria :D

      Poista