sunnuntai 6. joulukuuta 2015

My Driver

Kirjoittaja: Maggie Gee
Julkaistu: 2009
Kustantaja: Telegram Books
Sivumäärä: 321

Kirjailija Vanessa Henman on matkalla Ugandaan, konferenssiin joka pidetään Kampalassa. Vanessan entinen siivooja-lastenhoitaja Mary Tendo työskentelee Kampalan Sheraton-hotellissa, ja on puolestaan pyytänyt Vanessan ex-miestä, putkiasentaja-Trevor Patchettia tulemaan korjaamaan erään kaivon. Sekä Vanessa ja Trevor ovat täysin tietämättömiä toistensa matkasuunnitelmista - ja lopulta käykin niin, etteivät suunnitelmat Ugandassa mene aivan putkeen...

Maggie Geen romaani My Driver on jatko-osaa saman kirjailijan teokselle My Cleaner, mutta teos toimii vallan hyvin itsenäisestikin luettuna. Kirja käsittelee kulttuurieroja, mutta vain sivuosassa: pääosassa ovat erityisesti Vanessan ja Trevorin päätökset ja kohtalot. My Driver keskittyykiin kuvaamaan erityisesti henkilöhahmoja.

Teoksen päähenkilöitä ovat jo mainitut kolme: brittiläinen, parikymmentä vuotta sitten eronnut mutta edelleen lämpimissä väleissä oleva pari, Vanessa ja Trevor, sekä ugandalainen Mary Tendo. Vanessan ja Trevorin jo aikuinen poika Justin ja tämän perhe - vaimo Zakira sekä poika Abdul Trevor - ovat kuitenkin merkittävässä sivuosassa, samoin kuin Trevorin rakastaja Soraya.

My Driver sijoittuu 2000-luvun puoliväliin, Kansainyhteisön päämiesten Kampalan kokoontumisen tiimoille. Vaikka, kuten jo mainitsin, kulttuurierot ja elämän erilaisuus Ugandassa ja Iso-Britanniassa ei ole kirjassa keskeisintä, kiinnitin kuitenkin huomiota erääseen ajatukseen kirjassa, jonka Maggie Gee esittää Trevorin hahmon kautta. Trevor on putkimies, ammatissa, jota ei länsimaissa juurikaan arvosteta sen suuremmin. Ugandassa tilanne on kuitenkin aivan erilainen:

"Just once in a while, it is good to be feasted. In England, plumbers aren't exactly princes (no wonder: no-one goes thirsty for hours, or pants for water in boiling heat). Course, they're keen to get hold of him in their hour of need, when the tank has just burst or the radiator's leaking. They might offer a backhander to jump the queue, which Tervor has to explain is offside, because even plumbers have their sense of honour. But this is different. They make him feel special. The skills he takes for granted really mean something, here... today Trevor Patchett is 'the Bringer of Water'."

Mary Tendon kotikyläläiset juhlivat Trevoria kuin sankaria - pelastaahan tämän saapuminen koko kylän kuivuudelta. Tämä My Driverin kohta pisti miettimään, kuinka monia, elintärkeitä asioita länsimaissa pitääkään itsestäänselvyytenä.

Maggie Geen teoksen onnellinen, joskin ennalta-arvattava loppu oli mielestäni oikein hyvä lopetus. My Driver antoi ajattelemisen aihetta olematta silti liian raskasta tai synkkää luettavaa, kuten kehitysmaista kertovat kirjat joskus voivat olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti