keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Naisten etsivätoimisto nro 1

Kirjoittaja: Alexander McCall Smith
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Julkaistu: 1998 (suomennos 2003)
Alkuperäinen nimi: The No 1 Ladies' Detective Agency
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 302

"Mma Ramotswella oli etsivätoimisto Afrikassa, Kgale Hillin juurella. Tällainen oli sen omaisuus: pieni valkoinen pakettiauto, kaksi kirjoituspöytää, kaksi tuoli, puhelin ja vanha kirjoituskone. Lisäksi toimistolla oli teekannu, jossa Mma Ramotswe - Botswanan aiona naspuolinen yksityisetsivä - teki rooibosteetä. Ja kolme mukia - yksi hänelle, yksi sihteerille ja yksi asiakkaalle. Eihän etsivätoimisto oikeastaan muuta tarvitse."

Mma Precious Ramotswe peri isänsä kuoleman jälkeen tämän karjan. Myytyän karjan Mma Ramotswe päätti toteuttaa unelmansa ja perusti etsivätoimiston. Naisten etsivätoimisto nro 1 on ensimmäinen ja ainoa laatuaan Botswanassa. Pian Mma Ramotswe saa ratkaistavakseen niin pieniä kuin suuria pulmiakin. Minne Peter Malatsi on kadonnut ja onko hän kuollut? Minne taas katosi opettajan poika? Ja tapaileeko teini-ikäinen Nandirani Patel salaa poikia?

Alexander McCall Smithin Naisten etsivätoimisto nro 1 aloittaa kirjailijan Mma Ramotswe tutkii -sarjan. Kirja on hauska ja humoristinen kuvaus Botswanasta ja paikallisesta elämästä, jännitystä unohtamatta. Mma Ramotswen tutkimien juttujen lomassa lukija pääsee myös kuulemaan Mma Ramotswen menneisyydestä. Lapsuudesta isän ja serkun hoivissa, epäonnistuneesta ja väkivaltaisesta avioliitosta Noten kanssa.

Naisten etsivätoimisto nro 1 on hauska viihdekirja. Eihän kirja nyt kauhean syvällisyyksiin mene, vaikka se käsittelekeen pääjuonen sivussa rankkojakin aiheita. Täydellinen hyvän mielen kirja!

2 kommenttia: