lauantai 26. joulukuuta 2015

Omaa tietä etsimässä

Kirjoittaja: Elizabeth Gilbert
Suomentaja: Taina Aarne
Julkaistu: 2006 (suomennos 2007)
Alkuperäinen nimi: Eat Pray Love
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 392

Elizabeth Gilbert romahtaa eräänä yönä kylpyhuoneessaan: romahdusta seuraa pitkä ja riitaisa avioeroprosessi, riippuvainen rakastuminen ja syvä masennus. Lopulta Liz päättää lähteä vuodeksi etsimään nautintoa, henkistä rauhaa ja tasapaino Italiaan, Intiaan ja Indonesiaan.

Tartuin Elizabeth Gilbertin omaelämäkerralliseen teokseen Omaa tietä etsimässä, kun huomasin, että olin ostanut sen aikoja sitten ystävältäni ja vain unohtanut kirjan olemassaolon. Alunperin ajattelin lukea kirjan viime kesäisellä reissulla Balilla, mutta silloin olin tosiaan unohtanut kirjan olemassaolon eikä sitä löytynyt kirjastostakaan...

Olin aluksi vähän skeptinen, koska mielenrauhan tavoittelu meditoimisella ja joogaamisella ja syvempien tasojen etsiminen ei ole oikeastaan ole ollut se minun juttuni. Omaa tietä etsimässä oli kuitenkin skeptisyydestäni huolimatta yllättävän hyvä! Vaikka kirjassa oli omasta mielestäni aika paljon huuhaata - Elizabethin henkiset kokemukset Intiassa tuntuivat mielikuvituksellisilta ja melkeinpä keksityiltä - mahtui siihen myös paljon hyviä oivalluksia. Vaikka Elizabethin maailmankuva ja tapa tavoitella tasapainoa elämässään on erilainen kuin omani, teos oli siitä huolimatta sellainen hyvän mielen kirja. Humoristisesti, mutta samalla vakavasti kirjoitettu, yhden ihmisen tarina.

Yllätyin siis itsekin, miten paljon pidin tästä kirjasta! Tällaiset kirjat, jotka ovat aika vastakkaisia omille käsityksille ja tavoille ovat hyvin avartavia, ja Elizabeth Gilbertin teoksen viihtellisyydestä huolimatta sain siitä aika paljon irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti