tiistai 15. joulukuuta 2015

Seljalta maailman ääreen & Seljan Tuli ja Lumi

Seljalta maailman ääreen
Kirjoittaja: Rauha S. Virtanen
Julkaistu: 2001
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 300

Seljan Tuli ja Lumi
Kirjoittaja: Rauha S. Virtanen
Julkaistu: 2009
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 267

Seljalta maailman ääreen ja Seljan Tuli ja Lumi jatkavat Rauha S. Virtasen Selja-sarjaa. Nämä kaksi teosta ovat kuitenkin hieman erilaisia tunnelmaltaan ja teemoiltaan sekä sijoittuvat ajallisesti viitisentoista vuotta neljän ensimmäisen Selja-kirjan tapahtumien jälkeen.

Teoksessa Seljalta maailman ääreen Dodo, Kris ja Margarita ovat Chilessä. Kris on mennyt naimisiin Jerrynsä kanssa ja heillä on neljä lasta, Virva on edelleen sinkku. Margarita on naimisissa elokuvaohjaaja Erro Merran kanssa, joskin parin lapset Marius ja Matias viettävät hyvin paljon aikaa isovanhempiensa Rean ja Rikhardin luona Leppäkerttukujalla. Dodo on puolestaan mennyt naimisiin chileläisen Raúlin kanssa, ja odottaa tälle lasta. Kaksoispojat Aki ja Kai ovat jo kasvaneet aikuisiksi ja muuttaneet pois kotoa. Kirjan päähenkilöksi nousee Rean ja Rikhardin kuopus, neljätoistavuotias Tuli Selja, joka käy kirjeenvaihtoa chileläisen Lumin kanssa. Mutta kun Chilessä tapahtuu vallankaappaus ja presidentti Allende syrjäytetään, ovat Seljan tytöt todellisessa vaarassa...

Sekä Seljalta maailman ääreen että Seljan Tuli ja Lumi keskittyvät paljon Chilen sekä demokratian teeman ympärille. Molemmat kirjat ovat sävyiltään hyvin poliittisia. Seljan tytöt ottavat kantaa ja toimivat aktiivisesti sosialismin ja demokratian hyväksi. Kirjoja lukiessani minulle tuli mieleen Julia Alvarezin teos In the Time of the Butterflies, jossa toistuu sama asetelma kuin näissä Selja-kirjoissa. Alvarezin romaanissa neljä sisarusta kamppailevat diktatuuria vastaan - Minerva, Patría ja María Teresa aktiivisemmin, Dedé hiljaisemmin. Samoin kirjassa Seljalta maailman ääreen Dodo, Kris ja Margarita ovat paikan päällä Chilessä, kun taas Virva tukee aatetta koti-Suomesta käsin.

Kiinnitin muuten huomiota siihen, että näiden kahden kansikuvassa ovat samat tytöt kuin alkuperäisten neljän kirjan kanssa. Neljässä ensimmäisessä ajattelin aina tyttöjen olevan Kris ja Margarita, näissä kahdessa kannen tytöt lienevät Seljan Tuli ja chileläinen Lumi.

Pidin paljon molemmista kirjoista. Poliittisuus tyttökirjassa oli aika erikoinen, mutta tervetullut ratkaisu, joskin itse pidän enemmän perinteisemmistä tyttökirjoista. Neljä ensimmäistä Selja-kirjaa ovat minusta edelleen parempia, mutta nämä liki neljäkymmentä vuotta myöhemmin kirjoitetut jatko-osat vakuuttivat myös.

2 kommenttia:

  1. Aah, Seljat on kyllä tullu luettua moneen otteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ne neljä alkuperäistä on silti ne aidot oikeat Seljat!

      Poista