torstai 3. joulukuuta 2015

Vanha mies joka luki rakkausromaaneja

Kirjoittaja: Luis Sepúlveda
Suomentaja: Matti Brotherus
Julkaistu: 1989 (suomennos 1993)
Alkuperäinen nimi: Un viejo que leía novelas de amor
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 132

Luis Sepúlvedan Vanha mies joka luki rakkausromaaneja on "lyyrinen romaani luonnon puolesta". Teos kertoo vanhasta ecuadorilaisesta miehestä, Antonio José Bolivar Proãnosta, joka pitää rakkausromaanien lukemisesta ja joka palkataan metsästämään tappajaoselotti. Amerikkalainen metsästäjä on ampunut oselotin pennut, tämän puolisoa on haavoitettu ja lopulta oselotti tahtoo tappaa kaikki ihmiset.

Teoksen loppuratkaisun arvaa jo: Antonio José Bolivar Proãno joutuu vastakkainen tappajaoselotin kanssa. Vaikka teoksen Vanha mies joka luki rakkausromaaneja päähenkilö metsästääkin oselottia ja kirjassa on vahvasti läsnä ihmisen ja luonnon vastakkainasetelma, on se silti eläimien ja luonnonsuojelun puolesta puhuva teos. Oselotti on myös inhimillistetty: eläimen kärsimys rinnastetaan teoksessa ihmisnaisen kärsimykseen kun tämän lapset on tapettu ja miestä haavoitettu.

Vanha mies joka luki rakkausromaaneja on jollakin tapaa samantapainen kuin Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri. Molempien kirjojen yhtymäkohtana on vanha mies ja luonto, jonka kanssa päähenkilö kokee jonkinlaista yhteyttä - vaikka teemat ovat teoksissa aivan erilaiset.

Kaiken kaikkiaan Luis Sepúlvedan Vanha mies joka luki rakkausromaaneja oli hieno pienoisromaani, vaikka se ei aivan omaan makuuni ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti