perjantai 1. tammikuuta 2016

Kirjabloggaajan uudenvuodenlupaukset

Harvemmin tulee tehtyä uudenvuodenlupauksia, mutta vuoden 2016 kunniaksi ajattelin luvata kolme asiaa blogiin liittyen. Saa nähdä, kuinka hyvin onnistun pitämään lupaukseni: kaikki ovat nimittäin aikalaisia kompastuskiviä...

1. Bloggaa reaaliajassa. Blogin pitämisen vuosina minulla on ollut tapana ajastaa postauksia tasaisin väliajoin - välillä kun tulee luettua useampi kirja viikossa, välillä taas tulee pidettyä taukoa. Postauksia tulee myös kirjoiteltua jopa pari kuukautta lukemisen jälkeen, kun ajastettuja postauksia on jonoksi asti, eikä julkaisemisella ole "kiire". Haluaisin oppia bloggaamaan kirjoista aikalailla heti kun olen lukenut ne - tällöin kirjan jättämät fiilikset ja ajatukset ovat myös vahvimmin mielessä. Tämä toki tarkoittaa epäsäännöllisyyttä postauksien julkaisutahdissa.

2. Opettele jättämään kirja kesken. Olen todella huono jättämään kirjoja kesken. Jotenkin tuntuu siltä, että en voi arvostella kirjaa, ellen ole lukenut sitä kokonaan ja antanut sille mahdollisuutta. Kuitenkin välillä tuntuu, että tulee luettua myös kirjoja, jotka eivät nappaa, vain siksi että "koko kirja kuuluu lukea". Kai tässä on taustalla myös jotain halua saattaa kaikki asiat loppuun... Inhoan keskeneräisyyttä. Kirjoja on kuitenkin niin paljon, ettei ole mitään järkeä tuhlata aikaa kirjoihin, joiden lukeminen on pakkopullaa. Toivottavasti tänä vuonna blogiin ilmestyy siis joko vain kirjoja, joista on oikeasti sanottavaa ja jotka herättivät tunteita tai vaihtoehtoisesti ehkäpä neljännesvuosittainen koontipostausta tägillä "keskenjääneet".

3. Lue ja kommentoi muita kirjablogeja enemmän. Muutin viime elokuussa kymmenen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen takaisin Suomeen. Ulkomailla muiden kirjablogien seuraaminen jää helposti väliin, koska kirjatarjonta on toisenlainen: tuntuu välillä tylsältä lukea juttu mielenkiintoisesta kirjasta ja ajatella, että tuon voin lukea sitten, kun pääsen taas Suomeen käymään. Nyt kun itsellä on mahdollisuus päästä käsiksi aikalailla samoihin kirjoihin kuin muilla kirjabloggaajilla, muiden postauksen lukeminen ja kiinnostavien kirjojen poimiminen blogeista muuttuu aivan toisella tapaa mielekkääksi.

Toivottavasti vuoden lopussa ainakin olen onnistunut pitämään lupaukseni, ainakin suurimmaksi osaksi!

10 kommenttia:

 1. Hyviä lupauksia. Minä en koskaan tee uudenvuodenlupauksia, mutta tuo kommentoinnin lisääminen on käynyt mielessä. Ja minä yritin syksymmällä postausten ajastamista, mutta epäpnnistuin aika pahasti. Se tapa ei minulle sovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en 'koskaan' tee lupauksia, joten olkoon tämä nyt poikkeus joka vahvistaa säännön :D Ajastaminen on taas usein sopinut minulle, kirjoitan monesti bloggauksia jopa kymmenen kerrallaan, kun sopiva flow iskee. Tapansa kullakin! :)

   Poista
 2. Minä lupaan myös kakkosen ja kolmonenkin olisi kieltämättä hyvä lupaus. Minulla kommentoinnin vähentyminen on varmaan johtunut siitä, kun seuraan nykyään niin monia kirjablogeja ja postauksia kertyy feediin päivittäin aika paljon, niin ei oikein enää tiedä mihin kommentoisi. Kaikkea ei myöskään ehdi lukea. Mutta täytyy yrittää parantaa tapansa, nytkin teen kierrosta kaikkien koostepostauksissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on totta... Itse tosin suodatan usein feedistä paljon pois, yleensä luen postauksia kirjoista jotka olen jo lukenut! Muita toki silmäilen, mutta en uskalla aina lukea spoilaantumisen takia :D Mutta välillä se muiden blogien lukeminen jää harmittavan vähälle!

   Poista
 3. Hyviä lupauksia. Minulla tuo ykköskohta ontuu ehkä eniten, mutta joskus lukemani kirjat ovat sellaisia, että niistä on helpompi blogata jonkin ajan kuluttua, kun on saanut etäisyyttä tekstiin ja kun on ehtinyt miettiä tekstin herättämiä ajatuksia tarkemmin ja monipuolisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti joskus kannattaa kyllä jättää bloggaus myöhempään, itsekin olen huomannut, että monesti kirja jää elämään mieleen. Minulla kuitenkin tuo väli on joskus jopa pari kolme kuukautta, jos on ollut lukuinnostuksen puuska, muttei bloggailuintoa... :D Silloin on vähän nihkeää yrittää kaivaa mielestä niitä kirjan tunnetiloja.

   Poista
 4. Minäkin voisin luvata tuon 2. kohdan. Muuten en paljon uskalla lupailla - enkä halua - sillä tiedän kiireiden jatkuvan tänäkin vuonna.

  Minä yleensä pyrin bloggaamaan heti kirjan luettuani ja se on ollut paras tapa. Kirja on muistissa, siitä on usein heti jotain sanottavaa ja saapa bloggauksen alta pois. Viime syksynä kiireiden vuoksi en kuitenkaan ole ehtinyt ja se näkyy. On tosi vaikea blogata, jos kirjan on lukenut monta päivää, viikkoa tai kröhöm kuukautta sitten.

  Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkoslupaus on ehkä tärkein lupaus! Miksipä sitä omaa aikaa haaskaamaan mitättömien kirjojen kanssa... Epämiellyttävät ja 'huonot' kirjat kuuluvat kyllä toivottavasti vielä lukemistoon, koska haluan lukea mahdollisimman laajasti, mutta jospa ei tulisi niitä kirjoja, jotka eivät heilauta mihinkään suuntaan.

   Tuohon minäkin olen aina pyrkinyt, mutta ei se aina onnistu... Ehkä tänä vuonna? :D

   Kiitos samoin!

   Poista
 5. Minunkin pitäisi opetelle jättämään kirjoja kesken, se vain on kovin vaikeaa. Hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Itse toivon, että ei tulisi paljon niitä keskenjääneitä - mukavampihan se on lukea mielenkiintoisia kirjoja :D Kiitos samoin :)

   Poista