tiistai 5. huhtikuuta 2016

He eivät tiedä mitä tekevät

Kirjoittaja: Jussi Valtonen
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 557

"Kaikki halusivat keskustella, mutta kukaan ei halunnut kuunnella."

Yhdysvaltalainen tutkija Joe Chayefski saa yllättävän puhelinsoiton. Suomalainen ex-vaimo Alina kertoo, että Samuel, Joen poika, jota tämä ei ole nähnyt kahteenkymmeneen vuoteen, on matkustanut Yhdysvaltoihin. Samoihin aikoihin Joeta ja tämän tutkimusryhmää piinanneet uhkaukset ja ilkivallanteot pahenevat ja Joen viisitoistavuotias tytär Rebecca saa käyttöönsä iAm-laitteen, jonka käytöllä tuntuu olevan huolestuttavai seurauksia.

Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät voitti vuoden 2014 Finlandia-palkinnon - ja ihan ansaitusti. Teos on hieno kuvaus nyky-yhteiskunnasta, sekä yksilö- että yhteisötasolla. Romaanin kantava teema on informaation asymmetria, joka toistuu niin ihmissuhteissa kuin yhteiskunnassakin.

Teoksen keskeisin konflikti tapahtuu Joen ja Samuelin välillä, jotka eivät edes kohtaa toisiaan ennen teoksen loppua. Joen tutkimustyöhön sisältyvät oleellisesti eläinkokeet, Samuelista taas kasvaa aktivisti, jolle eläinten oikeudet ovat tärkeitä. Isän ja pojan välinen konflikti nojaa kuitenkin jälleen hyvin selkeästi informaation asymmetriaan.

He eivät tiedä mitä tekevät käsittelee myös muuttuvaa maailmaa. Jälleen kerraan vastakkaisten osapuolien tiedossa olevan informaation puutteellisuus muokkaa käsityksiä: teoksen keskiössä ovat kysymykset eläinkokeiden eettisyydestä sekä siitä, kuinka pitkälle tietotekniikka voi ja saa mennä.

Jussi Valtosen romaani He eivät tiedä mitä tekevät oli erittäin mielenkiintoinen ja ajattelemisen aihetta antava teos ja kaupan päälle vielä jännittävästi ja taitavasti kirjoitettu. Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Voi että, tämä on nyt toista vuotta hyllyssä odotellut lukuvuoroaan, mutta vieläkään en ole siihen saanut tartuttua. Mikä lie on kun ei oikein houkuttele, mutta jospa vaikka vielä tämän vuoden aikana sen luettua saisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla takkusi vähän alku tämän kanssa, mutta sitten lähti luistamaan :) Tykkäsin kirjasta, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan lemppareihin yletä.

      Poista