perjantai 3. kesäkuuta 2016

Pikku naisia & Viimevuotiset ystävämme

Pikku naisia
Kirjoittaja: Louisa M. Alcott
Suomentaja: Tyyni Haapanen
Julkaistu: 1868 (suomennos 1916)
Alkuperäinen nimi: Little Women
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 255

Viimevuotiset ystävämme
Kirjoittaja: Louisa M. Alcott
Suomentaja: Annikki Haahti
Julkaistu: 1869 (suomennos 1954)
Alkuperäinen nimi: Good Wives
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 271

Pääsiäisloman kunniaksi lainasin (jälleen) lapsuudessani lukemia tyttökirjoja. Pikku naisia ja Viimevuotiset ystävämme olivat suosikkejani monien muiden ohella, mutta näitä en olekaan ehtinyt lukea näin aikuisena aikaisemmin.

Molemmat kirjat kertovat neljästä sisaruksesta: Megistä, Josta, Bethista ja Amysta. Meg on perheen vanhin, äidillinen tyttö, joka toimii kotiopettajattarena. Jo on puolestaan poikamainen, kirjoittaa harrastuksekseen ja pitää työkseen seuraa vanhalle täti Marchille. Beth on ujo ja hiljainen sekä viihtyy parhaiten kotona. Amy taas on sisarusparven nuorin, turhamainen ja taiteellinen.

Pikku naisia keskittyy kuvaamaan neljän sisaruksen tyttövuosia. Suurimmat vastoinkäymiset ja ilot tapahtuvat perhepiirissä, muita keskeisiä hahmoja ovat tyttöjen vanhemmat, taloudenhoitaja Hanna ja naapurit Laurie sekä tämän isoisä herra Lawrence. Viimevuotiset ystävämme kertoo taas sisarusten vaiheista nuorina aikuisina: Meg on mennyt naimisiin, Jo muuttaa pois kotoa, Beth sairastuu vakavasti ja Amy lähtee matkalle Eurooppaan.

Molemmat teokset ovat luonteeltaan hyvin opettavaisia. "Pikku naiset" ovat papintyttäriä, joiden pääasiallisena pyrkimyksenä on elää hyveellisesti. Välillä kirjojen opettavaisuus huvitti, mutta ei sentään ärsyttänyt niin kuin aika ajoin Louisa M. Alcottin toinen teos, Tytöistä parhain.

Pikku naisia ja Viimevuotiset ystävämme ovat ihanan vanhanaikaisia tyttökirjoja, joista pidin edelleen paljon.

10 kommenttia:

 1. Nämä ovat kyllä ihania tyttökirjaklassikoita. Tytöistä parhain -teoksessahan muuten on (vaikka onkin opettavainen) myös paljon naisasiaa, minä näin sen suorastaan feministisenä, kun viimeksi sitä luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Vaikka Tytöistä parhain onkin tosiaan opettavainen, niin onhan Polly silti itsenäinen nainen, joka hankkii itselleen työpaikan jne. Pikku naisissakin on feministisiä piirteitä, varsinkin Jon hahmon kautta.

   Poista
 2. Näistä olen lukenut vain Pikku naisia, josta tykkäsin. Kesä olisi hyvä aika jatkaa sarjan lukemista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! :) Suosittelen myös lukemaan Pikku miehiä ja Plumfieldin pojat, jotka myös luin näiden yhteydessä.

   Poista
 3. Nämä on tullu luettua monesti ja varmasti tuun lukemaanki. Samaten kuin jatko-osat näille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Ei varmasti ollut vika kerta kun luen nämä.

   Poista
 4. Ihania kirjoja. Pitäisi lukea Pikku naisia uudelleen, kun kesäkirjoissani on sitä sivuava kirja eli Marcela Serranon romaani Näkemiin, pikku naiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta en ole kuullutkaan! Täytyy katsoa tarkemmin :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Molemmat kuuluvat suosikki-kirjoihini. Tytöistä parhain - pitäisi lukea uudelleen taisin olla teini-ikäinen, kun viimeksi tartuin siihen. Pidin ihan vasta Pikku Naisia maratoonin ja luin Louisa May Alcottin elämän kerran. Kirjoitin pitkän blogitekstin Friedrichistä, hän on lempihahmoni. Alcottin kirjoissa on kyllä paljon nais-asiaa ja ennen kaikkea Jo´n hahmossa. https://www.fairychamber.com/blogi/pikku-naisia-ja-positiivinen-maskuliinisuus-eli-jon-ja-friedrichin-romanssi

  VastaaPoista