tiistai 12. heinäkuuta 2016

Harry Potter -sarja

Harry Potter luulee olevansa aivan tavallinen poika - tosin hän asuu komerossa portaiden alla ja osaa puhua käärmeille. Harryn yhdentenätoista syntymäpäivänä kaikki muuttuu. Puolijättiläinen nimeltä Hagrid kertoo Harrylle että tämä on velho. Syyskuun ensimmäisenä päivänä Harry aloittaa ensimmäisen kouluvuotensa Tylypahkassa, noitien ja velhojen koulussa.

Harry Potter -sarjan juoni ja hahmot lienevät kaikille tuttuja, joten niitä tuskin tarvitsee sen enempää avata. Luin sarjan nyt uudestaan tässä kesälomalla, viime kerralla luin sarjan kirjat reilu neljä vuotta sitten. Harry Potterit olivat osa lapsuuttani, ja vielä nytkin niihin oli ihana palata. En muistanutkaan miten hyviä nämä kirjat olivatkaan!


Tällä kertaa sarjaa lukiessani kiinnitin myös huomiota Jaana Kapari-Jatan käännöstyöhön. Harry Potterit ovat ehkä parhaiten suomennettuja lukemiani kirjoja. Vaikka silloin kirjojen ilmestyttyä ärsytti, että suomennosta täytyi odottaa, on lopputulos ja huolellinen käännös kuitenkin odotuksen arvoinen. Itse pidän siitä, että hahmojen nimet on suomennettu silloin kun se on tuntunut mielekkäältä, samoin Kapari-Jatan mielikuvitukselliset taikakasvien ja -eläinten nimet luovat omalta osaltaan taianomaisen lukukokemuksen.

Harry Potter -sarjan kirjoihin palaaminen oli mitä parhainta kesälukemista, ja samalla tuli suoritettua Okklumeus-haaste ja saavutettua taikaministerin arvo.

Sarjan kirjat:

Harry Potter ja viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone, julkaistu 1997, suomennos 1998, sivumäärä 335)
Harry Potter ja salaisuuksien kammio (Harry Potter and the Chamber of Secrets, julkaistu 1998, suomennos 1999, sivumäärä 365)
Harry Potter ja Azkabanin vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, julkaistu 1999, suomennos 2000, sivumäärä 456)
Harry Potter ja liekehtivä pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire, julkaistu 2000, suomennos 2001, sivumäärä 768)
Harry Potter ja Feeniksin kilta (Harry Potter and the Order of the Phoenix, julkaistu 2003, suomennos 2004, sivumäärä 1050)
Harry Potter ja puoliverinen prinssi (Harry Potter and the Half-Blood Prince, julkaistu 2005, suomennos 2006, sivumäärä 698)
Harry Potter ja kuoleman varjelukset (Harry Potter and the Deathly Hallows, julkaistu 2007, suomennos 2008, sivumäärä 828)

4 kommenttia:

  1. Potterit on kyllä tullu luettua muutamaan kertaan vuosien aikana ja varmasti tuun vielä lukemaanki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, ei varmasti jäänyt viimeiseksi lukukerraksi!

      Poista