lauantai 16. heinäkuuta 2016

Lopotti

Kirjoittaja: Tommi Kinnunen
Julkaistu: 2016
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 364

Lopotti kertoo Neljäntienristeyksestä tuttujen sivuhahmojen, Helenan ja Tuomaksen, tarinan. Helena ja Tuomas ovat molemmat omalla tavallaan ulkopuolisia, Helena sokea, Tuomas homo. Lopotti seuraa molempien elämää, aikaa ja paikkaa vaihdellen.

Aloitin vuoden Neljäntienristeyksellä ja pidin teoksesta valtavasti. Odotin Lopotilta paljon, eikä Tommi Kinnunen alittanut niitä, päinvastoin. Joskus upean teoksen jälkeinen kirja voi tuntua laimealta, varsinkin jos se jatkaa jollain tapaa ensimmäisen tarinaa. Lopotin kohdalla näin ei tosiaan käynyt, vaan romaani vei mukanaan ensi sivuista lähtien.

Kinnusen teoksissa ehkä parhainta on se vähäeleisyys ja kielen kauneus, jolla kirjailija kuvaa tapahtumia, hahmoja, tunteita, miljöötä. Lopotti koskettaa ja pysäyttää, ja lopun juonenkäänteet niin Helenan kuin Tuomaksenkin elämässä saavat lukijan miettimään, että miksi elämän täytyy olla niin epäreilua. Eikö edes fiktiivisessä elämässä voisi joskus olla onnellinen loppu?

Pidin silti ehkä vielä enemmän Neljäntienristeyksestä. Siinä kuvatut eri sukupolven hetket ja risteykset ja sen naisvaltainen henkilökaarti viehättivät ehkä enemmän kuin Lopotti, joka keskittyi vain kahteen hahmoon.

Tommi Kinnusen Lopotti oli upea lukukokemus: suosittelen lukemaan! Vaikka esikoisteoksesta pitäisikin enemmän, niin Lopotti on silti ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

4 kommenttia:

 1. Minulle Neljäntienristeys oli The Kirja ja Lopotti tuli perää hienosti pitäen toisena maaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljäntienristeys oli näistä kahdesta kyllä se parempi, mutta Lopotti oli silti todella upea kirja!

   Poista
 2. Blogissani on sinulle haaste!
  http://sheferijm.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-haastepohdintoja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti (ja pahoittelut pitkästä vastausajasta!). Tällä kertaa taidan kuitenkin jättää haasteen väliin :)

   Poista