sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Mielensäpahoittaja

Kirjoittaja: Tuomas Kyrö
Julkaistu: 2010
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 174

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kaikki oli ennen paremmin. Edelle oleva lause ei ole suora lainaus Mielensäpahoittajan suusta, mutta siihen kiteytyy oikeastaan koko hahmo. Mielensäpahoittajan päähenkilö on kirjan nimen mukaan mielensäpahoittaja, noin kahdeksankymppinen jääräpäinen ukko maaseudulta Keski-Suomesta. Vaimo on hoitokodissa, ainut ystävä Yrjänä haudassa. Auto sentään on, ajokortin mokomat veivät.

Mielensäpahoittaja oli aivan hulvaton. Tunnen nimittäin oikeassakin elämässä tällaisen tosielämän mielensäpahoittajan, olen aivan vakuuttunut että Kyrö on käynyt vakoilemassa tätä... Monet mielipahan aiheuttajista olivat nimittäin niitä aiheita, joista olen kuullut valitusta ihan elävässäkin elämässä. Mielensäpahoittaja (ja tuttuni) eivät kuitenkaan ole edes oikeastaan rasittavia, vaan pikemminkin huvittavia ja sympaattisia. Mielensäpahoittajassa mieli pahoitetaan nimittäin ihan kaikesta, mistä ei ole omakohtaista kokemusta ja mitä ei näin ollen ymmärretä. Eli milloin mistäkin: välillä siitä, että riisiä arvostetaan enemmän kuin perunaa, välillä lonkkamurtumasta.

Kaikesta mielensä pahoittavan ukon lisäksi Kyrö piirtää kuvaa miehestä, jolle ystävyys, uskollisuus ja perinteet ovat tärkeitä arvoja: mielensäpahoittaja käy muun muassa joka päivä syöttämässä ilmeisesti hyvin muistisairasta vaimoaan hoitokodissa. Samoin tämä muistaa ystäväänsä Yrjänää vielä kuolemankin jälkeen, ja pitää auttamista tärkeänä.

Vaikka pidinkin kirjasta paljon, en usko, että luen muita Mielensäpahoittaja-kirjoja. Teos oli hauska, mutta mieltään ei voi pahoittaa loputtomasti. Kun kirjassa on yksi kantava idea, niin se toimii hetken, mutta samaa vitsiä ei voi jatkaa loputtomiin.

4 kommenttia:

 1. Olen Mielensäpahoittaja-fani ja lukenut kaikki sarjan kirjat myös Miniän. Aloitin lukemalla eräästä lehdestä näitä lyhyitä juttuja ja sitten kuuntelin radiosta ja sittenhän me saatiin jo kirja.
  Kyrö on vanhusten asioiden puolestapuhuja, hyvä niin. Suosittelen muitakin sarjan kirjoja.
  Minäkin tunnen erään vanhan herrasmiehen, joka on koko ikänsä pahoittanut joka päivä mielensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joskus joku sarjan kirja päätyy lukulistalle! Ehkä vähän taukoa kuitenkin lukukertojen väliin? Mielensäpahoittajia löytyy varmasti Suomesta sankoin joukoin :D

   Poista
 2. Mielensäpahoittaja on huippu ja mielestäni ajatuskantoi myös muissa kirjoissa. Mutta minä kyllä kans lukeudun noihin faneihin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää ehkä sittenkin lukea niitä muitakin kirjoja! :D

   Poista