tiistai 20. syyskuuta 2016

Aikamatkustajan vaimo

Kirjoittaja: Audrey Niffenegger
Suomentaja: Paula Korhonen
Julkaistu: 2003 (suomennos 2005)
Alkuperäinen nimi: The Time Traveler's Wife
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 648

Clare tapaa Henryn ensimmäistä kertaa, kun Clare on kuusivuotias ja Henry on 36-vuotias. Henry tapaa Claren ensimmäistä kertaa, kun Clare on 20-vuotias ja Henry on 28-vuotias. Henry on kirjastonhoitaja, joka kärsii harvinaisesta geneettisestä häiriöstä, jonka vuoksi hän tempautuu nykyhetkestä vuoroin menneisyyteen, vuoroin tulevaisuuteen. Claren ja Henryn rakkaus kestää kuitenkin ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka Henryn sairaus aiheuttaakin paljon ongelmia ja murheita.

Audrey Niffeneggerin esikoisromaani Aikamatkustajan vaimo saavutti heti ilmestyttyään valtaisan suosion. Kirja on ollut lukulistallani jo vaikka kuinka pitkään (ja lainassa ystävältä jo vuoden...), mutta vasta nyt sain aikaiseksi tarttua teokseen ja lukea sen läpi.

Aikamatkustajan vaimo ei ollut lainkaan sellainen kirja, jota odotin. Kirjaa on kehuttu niin paljon, että ennakko-odotukseni olivat suhteellisen korkealla. Niffeneggerin teos ei kuitenkaan ollut oikeastaan lähellekään niin hyvä kuin ajattelin. Kirja on liian romanttinen rakkaustarina itselleni, vaikka sen päätös onkin surullinen. Toisekseen Niffeneggerin kirjoitustyyli oli mielestäni aivan liian melodramaattinen ja yksinkertainen. Kirjoissa parasta on usein kekseliäästi, mutta sujuvasti käytetty kieli: Aikamatkustajan vaimon kieli taas on yksinkertaista ja tyytyy ainoastaan kertomaan ja kuvailemaan tapahtumia ja tilanteita. Tarinan pohjimmainen ajatus ja Niffeneggerin omaperäinen tapa lähestyä aikamatkustuksen aihetta olivat mielestäni kirjan parasta antia, mutta kirjallinen toteutus oli omaan makuuni turhan tylsä.

Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo oli kuitenkin mitä mainiointa lomalukemista, sopivan kevyttä ja helppolukuista.

8 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, minuunkaan ei tämä kirja tehnyt vaikutusta. Hänen varjonsa tarina on minusta parempi kuin tämä. =D

  VastaaPoista
 2. Minä luulen että tämä voisi hyvinkin olla minun kirjani. Odottaa hyllyssä sopivaa hetkeä, jospa jossain vaiheessa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä nopealukuinen, varmasti jossain vaiheessa löytyy hyvä lukuhetki :)

   Poista
 3. Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina viehätti minua enemmän kuin Aikamatkustaja, mutta pidin tästäkin. Pidin tästä myös elokuvana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen joskus nähnyt tämän elokuvana, voisi katsoa uudestaan nyt kun luin kirjan!

   Poista
 4. En kyllä pystyisi yli 600 sivuista opusta lukemaan, jos se tuntuisi mielestäni tylsältä. Joten pointsit sulle siitä, että jaksoit kuitenkin kahlata loppuun!
  Liityimme lukijaksi :)

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän opetella kirjojen jättämistä kesken, mutta vaikka tämä kirja olikin vähän tylsä, se oli onneksi helppolukuinen :D Tahmeasti etenevät ja tylsät kirjat ovat sitten asia erikseen...

   Poista