keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Harry Potter ja viisasten kivi

"Taukki! Vollotus! Kummallisuus! Nipistys!"

Kirjoittaja: J.K. Rowling
Suomentaja: Jaana Kapari
Julkaistu: 1997 (suomennos 1998)
Alkuperäinen nimi: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Kustantaja: Tammi

Harry Potter ja viisasten kivi on ensimmäinen kirja J.K. Rowlingin seitsemän Harry Potter -kirjan sarjassa. 11-vuotias Harry Potter saa tietää olevansa velho ja lähtee opiskelemaan Tylypahkaan, velhojen ja noitien kouluun. Tylypahkassa ennen tuntematon taikamaailma omituisine rahayksikköineen, loitsuineen ja huispauksineen tulee tutummaksi, ja Harry ystävystyy Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa. Kurjiakin asioita tapahtuu: liemimestari Kalkaros tuntuu inhoavan Harrya, Draco Malfoy kiusaa minkä ehtii ja joku päästää peikon sisään kurpitsajuhlan aikana. Lukuvuoden aikana kolmikko saa selville, että linnaan on kätketty viisasten kivi, ja seikkailu alkaa...

Harry Potter ja viisasten kivi oli ensimmäinen Harry Potter-kirja, jonka luin, muistaakseni kahdeksanvuotiaana. Olimme tuttavilla kylässä; leikkiseuran puuttuessa huomasin jännän kirjan hyllyssä, ja sitten luinkin koko kirjan samana iltana loppuun. Sen jälkeen tämä kirja onkin tullut luettua reilusti yli parikymmentä kertaa, olin hurjassa lapsuudessani fanaattinen Potter-fani.

Viime lukukerrasta on kuitenkin aikaa, mutta kummasti vain muistin suurimman osan tapahtumista, teksti oli tuttua ja lukeminen tuntui paikoitellen jopa tylsältä. Pidin kuitenkin edelleen kirjasta, tosin osa sen taikuudesta oli kadonnut, johtuen kenties siitä, että ikääkin on kymmenen vuotta enemmän kuin ensimmäisellä lukukerralla.

Kirjan vahvoja puolia ovat sujuva kerronta ja mielenkiintoinen juoni, miinuspuolelle jää ehkä liiankin helppotajuinen kieli. Tosin Potter-sarjan ensimmäiset kirjat ovat luokiteltavissa myös lastenkirjallisuudeksi, joten helppotajuisuutta voidaan pitää myös vahvuutena. Vanhempaa lukijaa helppotajuisuus voi kuitenkin välillä ärsyttää, mutta tarina vie silti mukanaan.

Kirja löytyy sekä BBC:n että Iltalehden "Nämä kirjat pitäisi lukea" -listoilta, eikä ihme: Harry Potterit ovat ehkä tunnetuin fantasiakirjasarja.

2 kommenttia:

  1. Onnea luku-urakkaan! :) Minäkin aloitin Viisasten kivellä, joka tuntui sangen tylsältä kirjalta pitemmän päälle. Itse en tosin muistanut läheskään kaikkia kohtia. :D
    Osa taiasta on ehkä kadonnut, mutta Dumbledore on silti mahtava hahmo. Oi, jos meidänkin rehtorin puhe koostuisi sanoista "taukki", "vollotus", "kummallisuus" ja "nipistys"!

    VastaaPoista
  2. Dumbledore on. :D Surin jo etukäteen kutoskirjaa. :(

    VastaaPoista