sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Anna-sarja

Anna-sarja
Kirjoittaja: L.M. Montgomery
Kustantaja: WSOY

Annan nuoruusvuodet
Suomentaja: Hilja Vesala
Julkaistu: 1908 (suomennos 1920)
Alkuperäinen nimi: Anne of Green Gables

Anna ystävämme
Suomentaja: Hilja Vesala
Julkaistu: 1909 (suomennos 1921)
Alkuperäinen nimi: Anne of Avonlea

Annan unelmavuodet
Suomentaja: Toini Kalima
Julkaistu: 1915 (suomennos 1921)
Alkuperäinen nimi: Anne of the Island

Anna opettajana
Suomentaja: Paula Herranen
Julkaistu: 1936 (suomennos 2002)
Alkuperäinen nimi: Anne of Windy Poplars

Anna omassa kodissaan
Suomentaja: Hilja Walldén
Julkaistu: 1917 (suomennos 1922)
Alkuperäinen nimi: Anne's House of Dreams

Annan perhe
Suomentaja: Paula Herranen
Julkaistu: 1939 (suomennos 2002)
Alkuperäinen nimi: Anne of Ingleside

Anna-sarja on lapsuuteni suosikkikirjoja. Sarja kertoo orvosta Anna Shirleystä, joka päätyy Vihervaaraan Marillan ja Matthewn kasvatiksi hassun sattuman kautta. Sarja seuraa Annan elämää Prinssi Edwardin saarella 11-vuotiaasta nelikymppiseksi perheenäidiksi asti.

Ensimmäisissä kirjoissa kuvataan Annan onnellista lapsuutta Vihervaarassa. Annalla on vilkas mielikuvitus, ja hän joutuukiin monenmoisiin kommelluksiin: värjää hiuksensa vihreäksi, laittaa Marillan reumatismilinimenttiä kakkuun ja juottaa parhaan ystävänsä Dianan humalaan. Kouluvuosia varjostaa Annan synkkä vihanpito Gilbertin kanssa, minkä he tosin saavat sovittua onnellisesti.

Matthewn kuoltua Anna päättää jäädä Avonleaan opettajaksi sen sijaan, että lähtisi Redmondin korkeakouluun. Marilla ottaa kaukaisen sukulaisen orvot kaksoset Davyn ja Doran kasvatikseen, ja rouva Lynden muutettua Vihervaaraan miehensä kuoltua tie kääntyy jälleen, ja Anna matkustaa korkeakouluun opiskelemaan.

Annalle korkeakouluvuodet ovat onnellisia ja huolettomia. Anna on kuitenkin alkanut ujostella Gilbertia, joka kysyykin ratkaisevan kysymyksensä ja turmelee ystävyyden. Loppujen lopuksi Anna kuitenkin ymmärtää rakastavansa Gilbertiä, ja he kihlautuvat.

Kihlausaikanaan Anna opettaa Summersiden yhteiskoulussa, ja tutustuu moniin värikkäisiin uusiin ihmisiin, muun muassa lukuisiin leskiin, Pringleihin ja Rebecca Dewiin.

Naimisiin mentyään Gilbert ja Anna muuttavat Neljään tuuleen, missä Gilbert aloittaa lääkärintoimensa ja Anna ryhtyy laittamaan omaa Haavemajaansa kuntoon. Pikkuinen Jem-poika syntyy Haavemajassa, ja Glen St. Maryn kylä on sekin täynnä uusia ja mielenkiintoisia tuttavuuksia: Cornelia-neiti, Leslie ja kapteeni Jim ovat niitä, jotka "tuntevat Joosefin".

Annan perhe kertoo jo keski-ikäisestä Annasta, jolla on ympärillään puolen tusinan lapsen katras. Jem, Walter, Nan, Di, Shirley ja Rilla seikkailevat vuorollaan, mutta Anna huolestuu: rakastaako Gilbert häntä enää?

Anna-kirjojen lämpö kestää koko sarjan läpi: näiden kuuden kirjan lisäksi sarjaan kuuluvat vielä Sateenkaarinotko ja Kotikunnaan Rilla. Kirjoissa on onnellisuuden ja huolettomuuden lisäksi kuitenkin hieman alakuloinen säie: Annan elämässäkin on välillä surua. Kirjat on kirjoitettu noin sata vuotta sitten, ja mielestäni onkin kovin mielenkiintoista lukea elämästä ajalta, jolloin suurin tekniikan hienous oli puhelin, ja mainosten maalaaminen aidansivuihin maiseman raakaa turmelemista.

Anna omassa kodissaan on Annaan keskittyvistä kirjoista kenties syvällisin: siinä Leslien traaginen tarina on läsnä ja Annaakin kohtaa suuri suru: oman lapsen kuolema. Kirja antaa mielestäni ehkä enemmän ajattelun aihetta kuin muut viisi kirjaa, jotka ovat herttaista ja iloisempaa luettavaa.

Kirjoitustyyli on sujuvaa, ja L.M. Montgomeryn ihastuttava huumori on joka lukukerralla yhtä hauskaa. Vaikka kirjoilla ei sinänsä ole juonta, Annan elämä pienine iloine ja suruineen jaksaa viihdyttää aina uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti