lauantai 4. elokuuta 2012

Isyystesti

Kirjoittaja: Keijo Leppänen
Julkaistu: 2002
Kustantaja: Otava

Keijo Leppänen kirjoittaa humoristisella otteella kolmen pienen lapsen isänä olemisesta. Ruodintaan joutuvat niin päivittäiset askareet, miehen ja vaimon rooli sekä kasvatukselliset dilemmat.

Isyystesti on  niitä kirjoja, joita en edes tajua lukeneeni. Yhtäkkiä vain huomasin, että kappas, on tullut ahmittua sellainen parisataa sivua sanoja, ai oliko tämä kirja, ja oliko tällä tällainen aihe? Kirjan aiheenahan on jo nimestä helposti pääteltävä isyys, joka tuntuu kovin kummalliselta 19-vuotiaan lapsettoman tytön valitsemaksi. Ymmärrettävää olisi, jos olisin kenties isä, joka kaipaa vertaistukea, tai äiti, joka tahtoo ymmärtää rasittuneen miehensä ajatusmaailmaa. Täytyy kai siis tunnustaa, että tunnen loputonta vetoa kasvatusoppaisiin ynnä muihin omakohtaisiin kokemuksiin perustuviin kirjoihin lastenkasvatuksesta.

Isyystestin lukeminen oli kuitenkin vahinko, mutta hauska vahinko. Vaikka aihe olikin ehkä vähän vieras, kirja oli silti hauska lukukokemus, eikä yllätyksekseni edes jäänyt kovin etäiseksi. Keijo Leppänen kuvaa oman perheensä arkea humoristisen ja itseironisen iloisesti, eikä kirjaa voi lukea nauramatta. Miehisestä kertojasta huolimatta pystyin samaistumaan jonkin verran, sillä itsellänikin on useampia sisaruksia ja lapsiperheen kommellukset ja kommervenkit tuoreessa muistissa.

Kirja sopii kuitenkin ehkä vajaa parikymppisiä lukijoita paremmin heille, joilla on viisi kiljuvaa kakaraa ja joiden vertaistuki purkaa höyryjä lenkillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti