maanantai 18. maaliskuuta 2013

Annie John

Kirjoittaja: Jamaica Kincaid
Julkaistu: 1985
Kustantaja: Hill and Wang Pub
Sivumäärä: 148

Annie John, vanhempiensa ainoa lapsi, asuu Antiguan saarella. Annie on hyvin läheinen äitinsä kanssa, kunnes jokin muuttuu Annien tultua murrosikään. Hän aloittaa uuden koulun ja saa uusia ystäviä, mutta samalla Annie oppii varastamaan ja valehtelemaan.

Jamaica Kincaidin lyhyt romaani Annie John on Antigua ja Barbudaan sijoittuva kasvutarina. Kirja kertoo Annien tarinan 12-vuotiaasta noin seitsemäntoistavuotiaaksi asti, jolloin hänet lähetetään Antiguasta Iso-Britanniaan. Annie Johnin kantava teema on irtautuminen vanhemmista kasvamisen seurauksena. Muita teemoja ovat kolonialismi, ja kuinka englantilainen kulttuuri ja antigua ja barbudalainen kulttuuri törmäävät.

Annie John irtautuu erityisesti äidistään teinivuosiensa aikana: aiemmin he olivat hyvin läheisiä ja muistuttivat toisiaan hyvin paljon. Annie John kokee äitinsä muuttuneen, ja vaikka ulkonaisesti he pitävätkin kulisseja hyvästä äiti-tytär-suhteesta yllä, todellisuus on toisenlainen. Annien ja tämän äidin välillä vallitsee epäluottamus, suorastaan vihamielinen suhde. Annie valehtelee äidilleen minkä ehtii, ja äiti yrittää säilyttää edes jonkinlaisen yhteyden ja kontrollin tyttäreensä. Annie toteaakin suhteestaan äitiin, että hänen oli tehtävä kaikessa päinvastoin äitinsä toivomuksia. Hän kokee äitinsä muuttuneen, mutta kirjan lopussa ymmärtää, että hänen vanhempansa ovat pysyneet ennallaan: hän itse on muuttunut.

"...it is I who have changed, so all the things I used to be and all the things I used to feel are... false..."

Annie siis irtautuu vanhemmistaan hyvin rajulla tavalla, mutta saavuttaa lopulta tasapainon itsensä kanssa. Kirja päättyykin Annien lopulliseen irtautumiseen: hän lähtee yksin Iso-Britanniaan, aloittamaan oman itsenäisen elämänsä. Ei enää lapsena, vaan aikuisena.

Annie John käsittelee myös brittiläistä kolonialismia ja brittiläisen ja antigua ja barbudalaisen kulttuurien yhteiseloa. Yksi selkeimmistä esimerkeistä on lääketiede ja sairauksien hoitaminen: kun Annie sairastuu masennukseen, vanhemmat konsultoivat sekä länsimaalaista lääkäriä että obeah-naista. Obeah-nainen oli antigualainen kansanuskoon ja taikuuteen perehtynyt nainen, joka käytti perimätietoa hyväkseen. Siinä missä länsimaalainen lääkäri diagnosoi sairauden ja määrää lääkkeet, obeah-naisen näkökulmasta Annien sairaus johtui luultavasti siitä, että joku aiheutti tahalleen tämän huonon olon. Obeah-nainen siis käytti perinteisiä tapoja ja piti pahoja henkiä syypäänä Annien sairauteen. Kolonialismin vaikutusta ja brittiläisen kulttuurin yliotetta symboloi se, että vaikka Annien vanhemmat kysyivät neuvoa sekä obeah-naiselta että lääkäriltä, järjestävät he lääkärin antamat lääkkeet eturiviin, kun taas obeah-naisen rohdot ovat piilossa takarivissä.

En oikeastaan pitänyt romaanista. Annie John oli aiheensa puolesta kiinnostava, mutta jokseenkin sekavasti kirjoitettu, ja tuntui, että teemojen käsittely jäi vain pintaraapaisun tasolle: eritoten tuntui, kolonialismista ja brittiläisen kulttuurin vaikutus jäi hyvin pinnalliseksi. Samaten tuntui, että Annien kasvuprosessi oli ohitettu hyvin nopeasti: tätäkin olisi voinut käsitellä paljon syvällisemmin. Annie John oli tästä johtuen mielestäni tylsähkö ja hieman laimea kirja, joka ei erityisemmin vakuuttanut.

Kuvituksena Farrar, Straus ja Girouxin kustantama vuonna 1997 ilmestynyt painos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti